PARADOX. Preţurile locuinţelor din România au crescut în primul trimestru al acestui an, chiar dacă numărul acestora s-a majorat prin finalizarea construcțiilor noi

Redactor:
Ionel Văduva
PARADOX. Preţurile locuinţelor din România au crescut în primul trimestru al acestui an, chiar dacă numărul acestora s-a majorat prin finalizarea construcțiilor noi
Cota redusa a TVA, de 5%, va fi aplicată pentru locuințe mai scumpe, din ianuarie / Sursă foto: PIxabay / caracter ilustrativ

În perioada ianuarie-martie 2020, prețurile locuințelor din România s-au majorat cu 3,3% față de ultimul trimestru al anului trecut, în ciuda faptului că, în același interval, a fost finalizat un fond locativ care însumează 14.919 de unități, cu 2.205 de unități locative mai mult faţă de trimestrul I al anului trecut.

Practic, se poate vorbi de a șasea cea mai importantă creștere de preț înregistrată în rândul țărilor membre ale blocului comunitar (UE27), conform statisticilor publicate miercuri, 8 iulie 2020, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivel de stat membru UE, majorări semnificative, trimestriale, ale preţurilor la locuinţe, au fost consemnate în Portugalia (4,9%), Estonia (4,8%), Slovacia (4%), Luxemburg (3,8%), Polonia (3,6%) şi România (3,3%), singurele scăderi fiind în Malta (minus 4,3%), Ungaria (minus 1,1%), Irlanda (minus 0,8%) şi Belgia (minus 0,1%).

Comparativ cu perioada similară din 2019, în primele trei luni ale anului în curs, preţurile locuinţelor au crescut cu 5,5% în Uniunea Europeană şi cu 5% în zona euro.

„Este cel mai semnificativ avans al preţurilor locuinţelor în zona euro din trimestrul doi din 2007”, susțin experții.

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în Luxemburg (14%), Slovacia (13,1%), Estonia (11,5%), Polonia (11,3%), Portugalia (10,3%), Croaţia şi Letonia (ambele cu 9,1%) şi România (8,1%), iar singura scădere s-a înregistrat în Ungaria (minus 1,2%).

Indicele IMO confirmă datele Eurostat

Pentru luna iunie 2020, indicele imobiliare.ro (IMO) indică un preț mediu pe metrul pătrat de 1.333 euro, în scădere cu 15 euro față de luna mai a acestui an, dar în creștere semnificativă față de luna iunie 2019 cu nu mai puțin de 9,6 la sută!

Indicele IMO reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util, pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site-ul sursei citate de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

IMO este calculat la nivel naţional, dar şi la nivelul celor mai mari oraşe din România, cum sunt Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.

România: aproape 9,9 miliarde de lei investite în lucrări de construcții noi

Tot în intervalul ianuarie-martie 2020, investiţiile nete concretizate în lucrări de construcţii noi au însumat 9,847 miliarde lei (53,4% din total investiţii), fiind în creştere cu 20,3%, faţă de perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valoarea lucrărilor de construcţii în antrepriză s-a majorat în perioada menţionată, în termeni nominali, cu 3,927 miliarde lei.

În primul trimestru al acestui an au fost eliberate 8.645 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 92%.

Cele mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri individuale cu o singură locuinţă au fost eliberate pentru zona rurală, respectiv 5.641 autorizaţii, restul de 2.311 autorizaţii vizând mediul urban.

Pentru clădiri rezidenţiale pentru colectivităţi au fost eliberate 14 autorizaţii de construire.

Pe medii de rezidenţă, s-a consemnat un avans al numărului autorizaţiilor eliberate în mediul rural cu 360 autorizaţii şi o scădere în mediul urban, cu 388 autorizaţii, faţă de trimestrul I, 2019.

Circa 15.000 de locuințe terminate în trimestrul I, 2020, la noi în țară

În primele trei luni ale lui 2020 au fost terminate 14.919 locuinţe, cu 2.205 locuinţe mai multe faţă de perioada ianuarie-martie 2019.

Cele mai multe locuinţe terminate s-au realizat din fonduri private, acestea înregistrând o pondere de 98,4% din totalul locuinţelor finalizate, numărul lor fiind în creştere cu 2.168 locuinţe, faţă de trimestrul I 2019.

Numărul cel mai mare de locuinţe terminate s-a consemnat în Bucureşti (2.245 locuinţe) şi în judeţele Cluj (1.668), Ilfov (1.649), Braşov (1.627), Timiş (1.168), Constanţa (1.037), Bihor (553) şi Sibiu (503).

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide