Patronul Șahtior Donețk ar vrea să construiască o termocentrală la Motru. Primar: „Nu este singurul investitor interesat”

Patronul Șahtior Donețk ar vrea să construiască o termocentrală la Motru. Primar: Nu este singurul investitor interesat
Publicat: 18/04/2013, 19:25
Actualizat: 29/07/2014, 19:52

Patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk,Rinat Ahmetov, care este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, intenționează să construiască la Motru (Gorj) o termocentrală. Informația a fost făcută publică de primarulmunicipiului Motru, Dorin Hanu, care a avut recent o întrevedere cu doi reprezentanți ai firmei cunoscutului miliardar.

Investiția este estimată la 150 de milioane de euro, iar autoritățile locale mizează pe crearea a 200 de locuri de muncă.

„Au fost la noi doi reprezentanți din România ai firmei din Ucraina, care aparține patronului lui Sahtior Donețk.Săptămâna aceasta vor veni și reprezentanți ucrainieni.Vor să construiască o termocentrală cu o putere de 100 MW la Motru”, a declarat pentru gândulprimarulmunicipiului Motru, Dorin Hanu, adăugând că termocentrala va fi realizată prin parteneriat public-privat (PPP).

Hanu a spus că va fi organizată o licitație internațională pentru selectarea partenerului privat pentru construirea termocentralei.

„Avem aprobarea de la Consiliul Local pentru proiectul PPP. Noi venim cu terenul, Ministerul Economiei va participa cu divizia minieră, iar privatul va veni cu banii”, a precizat edilul localității gorjene.

Studiul de fezabilitate pentru noua termocentrală urmează să fie gata în aproximativ două luni, de realizarea lui ocupându-se specialiști din cadrul Institutului Politehnic București.

De proiectul noii termocentrale s-au arătat interesați și investitori din China și Germania.

„Nu este singurul investitor interesat, am mai fost contactați și de reprezentanți ai unor firme din China și Germania.Din câte știu, firma din Ucraina a cumpărat și termocentrala din Doicești, dar acolo ar vrea să aduca din Ucraina materia primă, cărbunele. În cazul termocentralei din Motru, materia primă care va fi folosită este cărbunele din Motru, care este unul de foarte bună calitate. Noi aici stăm pe cărbune” , ne-a explicat Dorin Hanu.

Energia electrică produsă de termocentrală va putea fi exportată pe piețele externe, având în vedere că piața internă este suprasaturată.

„Din export de energie electrică se câștigă bani serioși. Prețul de cost este foarte redus”, este de părere primarul, care a adăugat că în ce privește consumul de cărbune pentru noua termocentrală, acesta este estimat la un milion de tone pe an.

Dorin Hanu a ținut să dea asigurări că activitatea celorlalte termocentrale din zonă care se aprovizionează cu cărbune din Motru nu va fi influențată negativ defaptul că și noua termocentrală va folosi cărbune din zonă.

Noua termocentrală ar urma să fie construită pe amplasamentul actual al unei microcentrale care furnizează căldură și apă caldă pentru Motru. „Acolo avem 15 hectare. Noua termocentrală va prelua furnizarea de apă caldă, căldură și energie electrică pentru Motru. Vrem să le impunem mai multe condiții, între care să furnizeze gratuit curent electric pentru autoritățile publice”, a conchis Dorin Hanu.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Scandal monstru la Survivor România 2022! Faimoșii s-au înjurat ca la ușa cortului: bodyguardul lui...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...