Pericolul vine din farfurie sau din farmacie? Milioane de oameni vor muri până în 2050 din cauza rezistenței la antibiotice

Pericolul vine din farfurie sau din farmacie? Milioane de oameni vor muri până în 2050 din cauza rezistenței la antibiotice
Publicat: 12/05/2015, 15:22

Mulți se tem că în carnea pe care o găsesc în supermarketuri există cantități mari de antibiotice și cred că din cauza animalelor hrănite în ferme cu acestea, pentru a fi mai „productive”, vor ajunge să se îmbolnăvească. Uită însă că atunci când sunt bolnavi se tratează singuri cu antibiotice, chiar și când nu este necesar.

Rezistența la antibiotice este o problemă reală în România, dar țara noastră nu este singura care se confruntă cu ea. Și alte state europene, precum Grecia, Cipru și Italia trec prin situație critică. Problema este, potrivit Prof. Alexandru Rafila, consilier în cadrul Ministerului Sănătății și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, aceea că în aceste state consumul mare de antibiotice produce o rezistență mai mare la ele.

„Lumea ia cu mare ușurință la noi antibiotice”, a declarat pentru gândul Rafila. „Rezistența la antibiotice a bacteriilor va face ca multe infecții să nu mai poată fi în viitor tratate”, a mai adăugat el.

Dacă la noi consumul mare de antibiotice duce la apariția rezistenței mari la acestea, în state nordice, precum Danemarca sau Suedia, consumul mic al unor astfel de tratamente păstrează rezistența la antibiotice la un nivel scăzut.

Populația, dar și medicii, ar trebui să aibă grijă să ia și să prescrie antibiotice doar dacă este cu adevărat necesar, este de părere reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. În plus, tipul antibioticului folosit este și el important. „Trebuie să se folosească antibiotice din generații mai vechi. Să nu ne repezim să tratăm o infecție banală cu antibiotice de ultimă generație”, ne-a explicat el.

Cât despre antibioticele care ar putea să vină la pachet cu carnea din magazin, trebuie să știm că folosirea antibioticelor în fermele românești nu este interzisă total. Medicamentele sunt utilizate, în continuare, pentru tratarea animalelor și a păsărilor, dar doar atunci când ele sunt bolnave și doar sub atenta supraveghere a veterinarului, în dozele indicate de el, așa cum cere și legislația Uniunii Europene.

„Este și normal să trateze animalele cu antibiotice când sunt bolnave. Problema este utilizarea, ușor excesivă, a antibioticelor în scop profilactic, adică se administrează animalelor sănătoase ca să nu se îmbolnăvească. Lucrul acesta nu este de dorit”, a declarat Prof. Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă organizată de Romalimenta.

„În România nu există, cel puțin în zona reglementată de creștere a animalelor, a păsărilor, o problemă legată de utilizarea antibioticelor, pentru că trebuie să ne uităm puțin ce se întâmplă și la micii crescători, la crescătorii individuali”, a mai adăugat el.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății dă exemplul Danemarcei, țară cu o politică extrem de restrictivă atunci când vine vorba despre folosirea antibioticelor în sectorul veterinar. Grație acestora, danezii au reușit să reducă cu 90% utilizarea lor din 2007 până în prezent. „Lucrurile acestea se văd în planul sănătății umane pentru că acolo rezistența microorganismelor e cea mai mică din Europa”, spune Rafila.

Dezastrul antibioticelor din Statele Unite

Dacă România trebuie să se supună legislației UE și interzice utilizarea antibioticelor în ferme, în Statele Unite circa 80% dintre antibioticele vândute sunt folosite în hrana animalelor și a păsărilor, nu pentru tratarea oamenilor.

Antibioticele nu sunt administrate, de cele mai multe ori, animalelor bolnave, ci sunt introduse în furaje și în apă pentru a preveni îmbolnăvirea lor din cauza condițiilor grele de viață, după informațiile făcute publice de către reprezentanții Natural Resources Defence Council.

Problema pusă de introducerea antibioticelor în hrana animalelor este aceea că, distrugând bacteriile cu o rezistență mai mică, se creează un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriile rezistente la antibiotice.

Aceste bacterii devin extrem de puternice și medicamentele obișnuite nu mai au efect în tratarea infecțiilor.

Bacteriile rezistente la medicamente pot părăsi ferma în numeroase moduri. În primul rând, acestea ajung pe carnea pe care oamenii o cumpără de la magazin, în al doilea rând, ele pot ajunge în apă, sol sau aer și, în al treilea rând, pot ieși din fermă odată cu muncitorii care intră în contact cu excrementele contaminate ale animalelor.

Milioane de oameni vor muri în următorii ani din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice

Bacteriile rezistente la antibiotice vor provoca, până în 2050, boli precum E.coli, salmonela, malarie și tuberculoză care vor ucide 10 milioane de oameni, dacă nu se vor lua măsuri împotriva înmulțirii lor, se anunța la sfârșitul anului trecut într-un raport realizat la cererea guvernului britanic.

Circa 50.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cauzate de forme rezistente ale unor bacterii, numai în Europa și în Statele Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului