Peste 100 de nave au evitat tranzitarea Mării Roșii din cauza atacurilor militanților huthi /Operațiunile militare riscă să perturbe traficul

Peste 100 de nave au evitat tranzitarea Mării Roșii din cauza atacurilor militanților huthi /Operațiunile militare riscă să perturbe traficul
Publicat: 20/12/2023, 16:53

Peste 100 de nave portcontainer au optat pentru traseul maritim care ocolește Africa, ceea ce generează întârzieri și costuri suplimentare, pentru a evita riscurile atacurilor comise de militanții huthi în Marea Roșie.

Conform datelor centralizate de grupul Kuehne+Nagel, 103 nave care transportă containere au renunțat la circulația prin Marea Roșie, optând pentru ruta care ocolește Africa. În plus, multe companii încep să ia în considerare posibilitatea de a face transporturi pe calea ferată sau cu avioane în locul rutei care traversează Marea Roșie, care constituie 12% din transporturile maritime globale.

În contextul atacurilor asupra navelor comerciale comise de insurgenții huthi din Yemen, Statele Unite au anunțat crearea unei forțe internaționale de reacție pentru protejarea culoarelor maritime. Potrivit agenției Bloomberg, Statele Unite încearcă să ajungă la o poziție comună a comunității internaționale, iar una dintre opțiuni ar fi lansarea de bombardamente asupra Yemenului, deși, deocamdată, este preferată abordarea diplomatică. Însă, în acest context, companiile de transport maritim se așteaptă la perturbarea transporturilor maritime mai multe săptămâni.

Polițele de asigurare cresc pentru navele care tranzitează Marea Roșie, la fel și tarifele de transport și prețul petrolului, acestea generând noi preocupări privind inflația, exact în momentul în care băncile centrale păreau să o stabilizeze.

”Ambele opțiuni – majorarea polițelor de asigurare și ocolirea Africii – vor avea efecte asupra prețurilor mărfurilor”, afirmă Toby Vallance, membru al Comitetului Executiv al Forumului Avocaților din domeniul Asigurărilor, o organizație cu sediul la Londra.

Mai multe state, printre care Arabia Saudită, se tem că atacurile aeriene asupra Yemenului îi vor provoca pe militanții huthi, care ar putea deveni mai agresivi, în contextul deținerii unui arsenal balistic imens.

Companiile de transporturi maritime se tem că unele dintre soluții, spre exemplu, circulația navelor în convoaie, vor aglomera rutele, astfel că vor apărea întârzieri în livrări.

”Comerțul va încetini, întrucât va trebui să așteptăm pentru trecerea unui convoi maritim”, a declarat Alexander Saverys, directorul companiei Euronav NV, care a suspendat circulația prin Marea Roșie până la intensificarea măsurilor de securitate.

Numeroase alte companii de transport – Mediterranean Shipping Company, CMA CGM, Hapag-Lloyd, BP și A.P Moller-Maersk — au suspendat circulația navelor prin Marea Roșie în contextul atacurilor cu rachete și drone lansate de insurgenții huthi din Yemen ca ripostă la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza.

Militanții huthi din Yemen au amenințat că vor continua atacurile, în pofida operațiunilor internaționale coordonate de Statele Unite. ”Coaliția formată de SUA are rolul de a proteja Israelul și de a militariza zonele maritime fără nicio justificare, dar nu va opri Yemenul să continue operațiunile legitime pentru susținerea Fâșiei Gaza. Atacurile noastre nu sunt o demonstrație de forță și nu au rolul de a provoca pe nimeni. Oricine vrea extinderea conflictului trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale”, a declarat marți Mohammed Abdel-Salam, un reprezentant al Mișcării islamiste Huthi din Yemen.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord de principiu în Uniunea Europeană privind reformarea sistemului comunitar de azil

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord