Petrescu, despre taxele parafiscale: Nu știu câte sunt, dar tai cât mai multe. Consultant fiscal: „Sunt niște mărunțișuri, praf în ochi”

Petrescu, despre taxele parafiscale: Nu știu câte sunt, dar tai cât mai multe. Consultant fiscal: „Sunt niște mărunțișuri, praf în ochi
Publicat: 30/05/2014, 16:09
Actualizat: 07/05/2019, 14:26

Într-o conferință susținută joi, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a mărturisit că nu știe câte taxe parafiscale există la ora actuală, dar are o certitudine: vrea să scape de cât mai multe din ele. După o scurtă consultare cu secretarul său de stat, ministrul Finanțelor a precizat că sunt „între 200 și 300 (de taxe parafiscale, n.red.) și da, am în vedere să tai cât mai multe taxe”.

Românii, în special antreprenorii, petrec peste 200 de ore la ghișeu pentru a plăti diverse taxe și tarife nefiscale. Mediul de afaceri a solicitat în repetate rânduri reducerea acestora, în special pentru că multe dintre ele nu au justificare economică, mai exact, statul plătește mai mult pentru a le percepe decât încasează din ele. Aceste taxe sunt, totodată, greu de urmărit deoarece pot fi introduse oricând, printr-un simplu simplu act normativ al Guvernului.

O evidență publică a tuturor taxelor parafiscale nu există, însă specialiștii din domeniu susțin că în România ar exista între 250 și 300 de astfel de tarife. Și guvernele anterioare au eliminat o parte dintre aceste taxe, introduse de multe ori pentru a susține bugetul unor instituții publice. În 2008, numărul taxelor parafiscale era de 540, potrivit unei analize a mediului privat.

Pe pagina de Facebook a premierului a fost postată marți o imaginie prin care internauții sunt informați în legătură cu decizia luată marți de Guvern. „Sunt convins ca mai putem sa defrișăm sistemul fiscal îngrozitor construit în atâția ani”, a spus Ponta la începutul ședinței.

â

Sursă: Facebook

Specialiștii în fiscalitate nu s-au arătat însă impresionați de lista taxelor pe care executivul le elimină.

„Sunt niște mărunțișuri, praf în ochi. Când vorbim de parafiscalitate ne referim la taxe pe niște servicii pe care le plătim când avem nevoie de ceva de la stat”, a declarat pentru gândul Gabriel Biriș, avocat și consultant în fiscalitate.

În opinia sa, aceste taxe sunt percepute de niște „paraziți” și sunt menite să susțină anumite sinecuri din sistem.

„Toate salariile nesimțite sunt legate de parafiscalitate, sunt alimentate de parafiscalitate”, a precizat el.

Biriș este de părere că în România ar exista la ora actuală peste 500 de astfel de taxe, unele dintre acestea fiind mai mari, cum sunt cele de mediu sau autorizațiile de construcții, iar altele mai mici. Spre exemplu, la capitolul taxe și tarife parafiscale pot fi incluse și intrările la muzeu, dar și abonamentul radio-TV.

Impactul bugetar al reducerii taxelor

Eliminarea acestor taxe va costa bugetul reduce veniturile bugetului pe anul trecut cu circa 100.000 de euro, în timp ce încasările la bugetul de anul acesta ar urma să fie cu circa 200.000 de euro mai scăzute, potrivit notelor de fundamentare publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Finanțele au realizat o listă a taxelor parafiscale pentru care au fost realizate încasări mai mici de 100.000 de lei pe taxă, echivalentul a 22.629 de euro, în 2013.

În notete de fundamentare se arată că s-a vizat simplificarea sistemului de taxe prin eliminarea celor care sunt „scump” de colectat, raportat la veniturile pe care le aduc la buget.

Mai exact, s-a urmărit „posibilitatea de simplificare a sistemului de taxe si tarife parafiscale, identificându-se posibilitatea eliminării unora dintre acestea, pentru care cuantumul încasărilor realizate este nesemnificativ raportat la costurile de colectare, precum și posibilitatea comasării altora, prin construcția unor tarife grupate și individualizate în funcție de tipologia activităților și serviciilor prestate de fiecare instituție”, potrivit documentelor publicate de Finanțe.

Pe masa Guvernului s-au aflat recent două proiecte puse în dezbatere publică, prin care vor fi eliminate și comasate 27 de taxe și tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse încă 65 de taxe și tarife parafiscale.

„Când doamna ministru Ioana Petrescu a anunțat că poate veni în Guvern cu actele normative necesare pentru reducerea a aproximativ 70 taxe de fiscale și parafiscale toată lumea ne-a ironizat, a râs. Doamna ministru îmi confirmă că săptămâna viitoare poate să vină cu un set de 92 de taxe ce pot fi eliminate, imediat, de la 1 iulie, fără a avea un impact bugetar important, dar care vor reduce drastic birocrația și chinul la care fiecare contribuabil este supus”, a precizat premierul Victor Ponta.

Exemple de taxe parafiscale care urmează să fie eliminate

1) Ministerul Afacerilor Interne

– Tariful pentru eliberarea unui pașaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al cărui nivel este 22 lei

2) Ministerul Justiției

Oficiul Național al Registrului Comerțului

– Tarif asistență îndrumare înființare firmă – 19,8 lei pe oră

– Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fișă sintetică a investiției străine pentru o țară și o perioadă definită; statistică în funcție de un criteriu) – 20 lei/ fișă sintetică/statistică unicriterială

– Tarif pentru cerere eliberare informații pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii – 11 lei /firmă

3) Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală

– Tarif pentru consultanță și prestări de servicii acordate la cerere (consultanță privind legislația în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice) – 73 lei/oră

4) Consiliul Concurenței

– Tarif privind accesul la documentație (documentație care vizează investigații privind practicile anticoncurențiale) – 150 lei /solicitare

5) Ministerul pentru Societatea Informațională

– Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator

6) Ministerul Sănătății

– Taxa pentru emitere aviz privind activități în domeniul dispozitivelor medicale și medicamentelor – 300 lei/aviz

220 de ore pentru plata taxelor parafiscale

Un studiu din 2012 arăta că statul percepe peste 300 de taxe, dintre care doar 20 sunt fiscale, respectiv impozite pe profit, pe salarii, pe alte tipuri de venit sau contribuțiile la pensii, la sănătate sau la șomaj, precum și TVA.

Mai mult, pentru a plăti cele 280 de taxe parafiscale, un român pierde în medie 220 de ore pe an la ghișeele instituțiilor publice, potrivit analizei Golden Mind&Spirit.

Specialiștii în domeniul fiscalității estimează că în România există în acest moment între 250 și 300 de taxe parafiscale. Acestea sunt dificil de urmărit în contextul în care nu figurează în Codul Fiscal și sunt introduse, în general, printr-un simplu act normativ al Guvernului.

Pe lista acestor taxe se află, spre exemplu, taxele de timbru fiscal, taxele de licențiere sau taxele plătite pentru eliberarea unor documente (de identitate, cazier judiciar etc), dar și taxe mai puțin cunoscute, cum este, spre exemplu, taxa pentru scoaterea unui teren din circuitul agricol.

Taxe greu de urmărit

În afară de cheltuiala în plus, aceste taxe parafiscale reprezintă o corvoadă pentru contribuabilii care trebuie să fie mereu atenți pentru a fi la curent cu taxele introduse.

„Este un întreg hățiș birocratic. Trebuie să luăm în calcul inclusiv stresul contribuabilului de a se conforma și de a nu se trezi cu Fiscul care îi pune poprire pe conturi”, a explicat pentru gândul Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

Inițiativa Guvernului vine în contextul în care mediul de afaceri cere de ani de zile realizarea unei analize care să coreleze cheltuiala pe care o are statul pentru a percepe o taxă și sumele încasate de la contribuabili.

„Noi propunem de multă vreme această analiză (…) De ani de zile am cerut așa-numita evaluare cost-beneficiu. Cât mă costă să administrez această taxă, să o percep și cât îmi aduce”, a precizat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În 2008 existau 540 de taxe parafiscale

Numărul taxelor parafiscale a fost redus și în trecut. În februarie 2011, Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în MFP, anunța că din totalul de 491 de taxe identificate de executivul de la acea dată de la începutul guvernării (Boc n.r.), mai rămăseseră 263. Guvernul se angaja atunci să le reducă la sub 100 până la încheierea mandatului.

Varujan Vosganian propunea în 2008, când ocupa funcția de ministru al Economiei și Finanțelor în guvernul Tăriceanu, reducerea acestor taxe sau includerea lor la bugetul de stat.

În același an, Consiliului pentru IMM-uri private identifica un număr de 540 de taxe și impozite parafiscale, de aproape cinci ori mai mare decât cel identificat de autorități, de 115 astfel de taxe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York