Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie

Petrom a anunțat, în această dimineață, cel mai mare profit din istorie
Publicat: 21/02/2013, 10:36
Actualizat: 05/02/2016, 17:04

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creștere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câștigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol și gaze, care a consemnat un avans de 24% față de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câștigul EBIT ajustat pentru factori excepționali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Prețul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

„În 2012 am înregistrat rezultate financiare record, în timp ce am progresat în privința implementării strategiei. Am beneficiat de revenirea producției în Libia și de o producție stabilizată, conform obiectivelor, în România și Austria. Portofoliul de proiecte pe explorare și producție a fost consolidat semnificativ, iar importanta descoperire de gaze naturale din Marea Neagră și achizițiile din Norvegia au pus bazele unei noi creșteri. Programul de vânzare de active pe partea de rafinare și distribuție și cel de îmbunătățire a performanței se desfășoară conform planurilor și au atins deja obiective importante. Ne-am stabilit obiective ambițioase, dar sunt convins că suntem bine pregătiți pentru viitor și vom continua să ne respectăm angajamentul pentru creștere profitabilă”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Operațiunile de Explorare și Producție ale grupului au raportat câștig EBIT de 2,74 miliarde de euro pentru anul trecut, în creștere cu 31%, de la 2,1 miliarde de euro în anul anterior, ca urmare a volumelor de vânzări semnificativ mai mari în Libia și a unui climat favorabil privind cotațiile pe piața valutară.

Profitul EBIT al diviziei de gaze naturale și energie a OMV a scăzut cu 82% anul trecut, la 43 milioane de euro, din cauza unor provizioane pentru transport și rezervărilor de capacitate pentru gaze naturale lichefiate (GNL) de către EconGas, precum și ca urmare a reevaluării unui proiect din Austria pentru stocare de gaze naturale.

Vânzările de gaze naturale au urcat cu 60% anul trecut, la 437,2 TWh, avans datorat în principal intensificării activităților de trading. Companhia EconGas a fost afectată negativ de presiunea intensă pe marjele gazelor naturale, precum și de utilizrea redusă a contractelor pe termen lung pentru transport și capacități GNL. Vânzările de gaze naturale la Petrom au scăzut în linie cu consumul estimat la nivelul pieței, respectiv cu 4%, la 52,16 TWh. Contribuția operațiunilor de gaze de la Petrom în profit a urcat semnificativ, susținută de îmbunătățirea marjelor, în contextul contractelor mai bune de vânzare pe piața românească.

Pe partea de energie electrică, OMV a consemnat o producție de 1,69 TWh anul trecut, în principal ca urmare a centralei de la Brazi, care a devenit operațională în august și este alimentată din septembrie exclusiv cu gaze naturale produse în România.

Rafinarea și marketingul au generat profit EBIT de 417 milioane de euro pentru OMV anul trecut, cu 48% mai mult față de anul anterior, reflectând mai ales marjele mai bune ale activităților de rafinare. Rata de utilizare a capacității de rafinare a rămas stabilă, la 88% anul trecut, față de 87% în 2011.

Pentru anul în curs, OMV se așteaptă ca prețul petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, cu o diferență de preț relativ redusă față de cotația țițeiului Ural. Pe piața europeană a gazelor naturale, prețurile de hub sunt așteptate să influențeze în continuare prețurile mai mult decât cele legate de cotația petrolului. În România, planul de progres către liberalizarea prețurilor prevede trei noi majorări de preț pentru consumatorii industriali în acest an.

Marjele de rafinare, care au atins un nivel ridicat anul trecut, ar urma să revină la niveluri mai „modeste” în acest an.

La sfârșitul anului trecut, rezervele dovedite de petrol și gaze naturale ale OMV se situau la 1,12 miliarde de barili echivalent petrol, din care 775 milioane de barili echivalent petrol în legătură cu Petrom. Rezervele dovedite și probabile totalizau 1,77 miliarde de barili echivalent petrol, din care 1,09 miliarde de barili la Petrom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ