Petrom va explora un zăcământ ucrainean de gaze din Marea Neagră, alături de Exxon și Shell

Petrom va explora un zăcământ ucrainean de gaze din Marea Neagră, alături de Exxon și Shell
Publicat: 15/08/2012, 14:40
Actualizat: 13/02/2016, 19:33

Un consorțiu condus de Exxon Mobil și Royal Dutch Shell și din care mai fac parte OMV Petrom și compania ucraineană de stat Nadra a câștigat o licitație pentru exploarea de gaze la un zăcământ din Marea Neagră al Ucrainei, potrivit Ukrainian News Agency.

Anunțul a fost făcut de ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, Eduard Stavitski.

Ucraina speră ca mari companii energetice la nivel mondial să descopere rezerve de petrol și gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenței de importurile din Rusia.

Autoritățile de la Kiev au aprobat oferta consorțiului condus de Exxon și Royal Dutch Shell în detrimentul celei făcute de grupul rus Lukoil.

„Ne așteptăm la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zăcământul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil și OMV Petrom pe coasta românească”, a afirmat un oficial guvernamental ucrainean, citat de Financial Times.

Președintele Camerei americane de comerț din Ucraina, Jorge Zukoski, a declarat că aducerea unor grupuri energetice majore „reprezintă o schimbare de model pentru securitatea energetică a țării și climatul investițional”.

Aducerea producției la nivel comercial ar putea dura 6-8 ani, consideră Dennis Sakva, analist în domeniul energiei la banca de investiții Dragon Capital în Kiev.

„Guvernul a realizat că obținerea reducerii prețurilor din partea Gazprom nu va fi ușoară. Așa că au decis să exploreze alte oportunități pentru îmbunătățirea poziției de negociere, acceptând ca producători majori să participe la producția internă de petrol și gaze”, a arătat Sakva.

Câștigătorii licitației s-au angajat să investească dublul sumei minime de 200 de milioane de dolari stabilite pentru faza de explorare a perimetrului Skifska, de 16.700 de kilometri pătrați. Totodată, aceștia vor plăti un avans de peste 300 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru dreptul de a semna un acord de partajare a producției, anul viitor, a spus o sursă citată de Financial Times.

Decizia autorităților ucrainene vine la câteva luni după ce Ucraina a selectat Chevron și Shell pentru exploarea prin tehnologii neconvenționale a unor perimetre de zăcăminte terestre de hidrocarburi.

Schimbarea de strategie a autorităților de la Kiev vine în urma încercărilor eșuate ale președintelui Viktor Yanukovici de a convinge Gazprom să reducă prețul gazelor livrate Ucrainei.

ExxonMobil Exploration and Production România și OMV Petrom au anunțat în luna februarie că au făcut o descoperire semnificativă de gaze la perimetre românești din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puțului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operațiune la mare adâncime în largul țărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de țărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase