Piața românească de capital a scăzut cu 35% în prima jumătate a anului. ASF: „Investitorii trebuie să se pregătească pentru noi corecții”

Piața românească de capital a scăzut cu 35% în prima jumătate a anului. ASF: „Investitorii trebuie să se pregătească pentru noi corecții”
Publicat: 25/10/2022, 17:21
Actualizat: 25/10/2022, 17:59

Piața de capital din România a fost afectată, în primele șase luni ale anului 2022, atât de inflație, cât și de conflictul militar din Ucraina, care a încetinit ritmul de creștere estimat după valurile pandemice de anul trecut, arată raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) după semestrul I, dat publicității marți.

În primul semestru din 2022, pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia și Ucraina, evoluția pieței bursiere românești a înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeași intensitate cu cea din martie 2020, când piețele au reacționat rapid la incertitudinile economice și sociale generate de pandemia COVID-19, arată raportul ASF.

Conform specialiștilor din cadrul autorității de reglementare a sectorului, riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor.

„Conflictul militar rus împotriva Ucrainei, efectele sale politice și economice și creșterea inflației au afectat profund mediul de risc al piețelor financiare din UE”, se precizează în document. Acesta citează Raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile, publicat de ESMA, conform căruia redresarea piețelor financiare din UE nu s-a concretizat, volatilitatea a crescut, iar corecțiile ulterioare pentru prețurile activelor financiare au devenit mult mai probabile.

„Prin urmare, riscurile sistemice vor rămâne la un nivel foarte ridicat până la sfârșitul anului. Contagiunea și riscurile operaționale sunt în prezent foarte ridicate, ca și riscurile de lichiditate și de piață. Riscul de credit rămâne ridicat și se așteaptă să mai crească. Riscurile rămân foarte mari pe piețele de valori mobiliare și în ceea ce privește gestionarea activelor. Atât riscurile privind infrastructura, cât și cele pentru consumatori se mențin ridicate, perspectivele înrăutățindu-se, în timp ce și riscurile de mediu rămân ridicate. În continuare, intersectarea surselor de risc oferă un mediu de piață extrem de fragil, iar investitorii trebuie să se pregătească pentru noi corecții ale pieței”, arată raportul ASF.

Cât de mult a scăzut piața

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, potrivit ASF.

La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).

Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni din anul precedent și a scăzut cu 37% față de finalul anului 2021. Aproximativ 97% din valoarea totală a tranzacțiilor au avut loc pe piața reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.

Spre comparație, în primul semestru al anul precedent, 2021, încă sub spectrul valurilor pandemice, indicii Bursei de Valori București au avut o evoluție pozitivă, cu valori superioare celor înregistrate anterior pandemiei COVID-19. Indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, ce surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o creștere de peste 37% la 30 iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020.

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 48% în semestrul I al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, atingând nivelul de 9,19 miliarde lei. Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 30% în primele șase luni din anul 2021, comparativ cu primele șase luni din anul precedent.

La ce valoare a ajuns capitalizarea bursieră

Conform datelor agregate de ASF, acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare (56% din totalul valorii tranzacționate la BVB), în timp ce valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat, la 30 iunie 2022, a crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului 2021, înregistrând un nivel de aproximativ 2,21 miliarde lei.

La finalul semestrului I al anului 2022, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 193,24 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 1,4% comparativ cu 30 iunie 2021. Comparativ cu finalul anului 2021, capitalizarea bursieră (doar acțiuni) a înregistrat o scădere de 16% la finalul lunii iunie 2022, pe fondul amenințărilor persistente ale inflației și al incertitudinilor induse de războiul din Ucraina.

Raportul ASF arată că, în ceea ce privește furnizorii de servicii financiare, la finele lunii iunie 2022, pe piața reglementată a BVB își desfășurau activitatea un număr total de 27 de intermediari, dintre care 17 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 3 instituții de credit locale și 7 entități autorizate în alte state membre UE. De asemenea, la finalul lunii iunie 2022, în cadrul SMT au activat 20 de intermediari, din care 16 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 3 instituții de credit locale și o firmă de investiții autorizată într-un alt stat membru UE.

La finalul semestrului I al anului 2022, cei mai activi intermediari pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 15,6 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat aproximativ 93% din valoarea totală intermediată.

La finalul semestrului I 2022, în România își desfășurau activitatea 17 societăți de administrare a investițiilor (SAI), 84 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), 27 fonduri de investiții alternative (FIA), 5 societăți de investiții financiare (SIF), Fondul Proprietatea și 4 depozitari. Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de aproximativ 46,8 miliarde lei la data de 30 iunie 2022, în scădere cu circa 6% comparativ cu anul anterior.

Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuși o preferință pentru acțiuni, a căror valoare totală este de circa 28,43 miliarde lei, consemnând o pondere de circa 61% din activul cumulat al OPC. Investițiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii piețe sunt în valoare de 15,55 miliarde lei, reprezentând aproximativ 33% din activul total al OPC.

Raportul arată că în ceea ce privește structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix. Dintre acestea, cea mai semnificativă pondere în activul total al organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare o dețin titlurile de stat (36%), fiind urmate de obligațiunile corporative cotate (21%).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee