Impozitul pentru investitorii la bursă a fost redus, în Parlament. ASF: Piața de capital va avea o nouă dimensiune

Impozitul pentru investitorii la bursă a fost redus, în Parlament. ASF: Piața de capital va avea o nouă dimensiune
Sursa: BVB
Publicat: 20/04/2022, 20:22

Autoritatea de Supraveghere Financiară consideră că adoptarea de către camera decizională a Parlamentului a legii privind reducerea impozitului pentru investitorii la bursă va crește atractitatea pieței de capital în rândul populației, dar și al companiilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, miercuri, că salută adoptarea de către Parlamentul României a legii privind reducerea impozitului pentru investitorii de pe piața de capital.

Proiectul de lege pentru simplificarea birocrației și reducerea fiscalității pentru investițiile pe piața de capital a fost inițiat de deputatul Partidului Național Liberal Sebastian Burduja, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Propunerea  – susținută de 56 de deputați și senatori, de la PNL, PSD, UDMR,USR și minorități – a fost adoptată de Senat în 2 februarie, iar miercuri, 20 aprilie, a trecut și de forul decizional, Camera Deputaților, cu 231 voturi pentru, 5 contra și 46 de abțineri. Lega va intra în vigoare – după ce e promulgată de președintele Klaus Iohannis și este publicată în Monitorul Oficial – la data menționat în actul normativ, 1 ianuarie 2023.

„Proiectul de lege care crește atractivitatea pieței de capital prin simplificarea birocrației și regimului fiscal pentru investitorii individuali la bursă a fost aprobat astăzi de Camera Deputaților, for decizional. Proiectul de lege vizează reducerea impozitului pe câștig din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an, implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare/compensare a pierderilor, așa cum este în prezent”, a scris Sebastian Burduja, miercuri, pe contul de Facebook.

Bursa, „un instrument și mai atractiv pentru finanțarea companiilor”

Potrivit ASF, această  nouă lege oferă o perspectivă diferită în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital autohtone, având în vedere că simplifică aspecte de ordin fiscal ce puteau constitui bariere pentru accesul la bursă al populației.

Astfel, consideră reprezentanții autorității de reglementare, facilitățile oferite prin intermediul noii legi vor încuraja cu siguranță micii investitori, impozitarea la sursă ducând la o debirocratizare a declarării veniturilor obținute din investițiile pe piața de capital, dar și la o ușurare a poverii fiscale. Mai mult, legea reprezintă un factor care va susține implicarea pe termen lung a investitorilor de retail în tranzacțiile bursiere.

„Prevederile noii legi dedicată pieței de capital vor genera cu siguranță un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piața de capital și vor transforma bursa într-un instrument și mai atractiv pentru finanțarea companiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a contribuit la conturarea acestui nou cadru legal, cu implicații semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital pe termen lung. Din aceste considerente, este de remarcat  largul consens în ceea ce privește implicarea în realizarea acestei legi” a declarat Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum vor crește profiturile

Deputatul PNL Sebastian Burduja a argumentat, în expunerea de motive, că „mecanismul actual de calcul, declarare și plată a taxelor din câștigurile de capital este greoi și descurajează investiorii persoane fizice. Deși suntem a doua cea mai mare țară din regiune după Polonia, ca populație, România are între 15.000 și 20.000 de investitori activi în mod direct pe bursă, față de 250.000 câți are Polonia”.

Potrivit studiului de impact realizat de autorul propunerii, în urma măsurilor fiscale propuse vor fi redirecționate într-un termen scurt către piața de capital 2 miliard de euro din cele peste 30 de miliarde de euro depozite bancare nete deținute în prezent de populație, astfel că s-ar putea genera, luând ăn calcul și participarea investitorilor instituționali (străini) finanțări de cel puțin 2 miliarde de euro. „Aceste finanțări vor genera profituri adiționale în companiile ce vor fi finanțate de cel puțin 200 de milioane de euro (considerând un ROE de 10%), generând mai departe venituri supșimentare anuale de minim 32 de milioane de euro la bugetul de stat prin impozitarea acestor profituri adiționale”, a argumentat inițiatorul în documentul citat.

Conform ultimului raport publicat al ASF privind piața de capital, până la 30 septembrie 2021, valoarea totală tranzacționată pe piața Reglementată și SMT a atins nivelul de 14,01 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2021, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 45% în primele nouă luni din anul 2021, comparativ cu primele nouă luni din anul precedent, se arată raport.

Decizia deputaților a fost salutată și de conducerea Bursei de Valori București.

„Piața de capital a înregistrat progrese mari în ultimii ani, atât în ceea ce privește apropierea Bursei față de antreprenorii locali, cât și în privința atractivității pentru populație, pentru români. Credem că atât adoptarea impozitării diferențiate a profiturilor, cât și reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării Bursei românești. Ne apropiem astfel tot mai mult de investitori și îi stimulăm să investească în companiile locale listate pentru că astfel crește capacitatea de finanțare a acestora. Ne bucură sprijinul pe care îl primim din partea instituțiilor Statului Român în demersurile noastre, obiectivul comun fiind dezvoltarea economiei românești”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, conform unui comunicat al instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului