PIB-ul României crește, din nou, pe consum. Capcana ascunsă în spatele creșterii economice record, prin care țara noastră a depășit China

Redactor:
Dan Straut
PIB-ul României crește, din nou, pe consum. Capcana ascunsă în spatele creșterii economice record, prin care țara noastră a depășit China
Detalii pe Gândul.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:
– cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creșterea PIB;

– formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,2%, consecință a creșterii cu 5,4% a volumului său.

Potrivit Institutului de Statistică, la creșterea PIB, în anul 2017 față de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri:

– industria (+1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8%;

– serviciile, care cuprind ramurile comerț (cu ridicata și cu amănuntul) repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%;

– agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (+18,3%);

– activitătile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,9% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%;

– impozitele nete pe produs (+0,7%), cu o pondere de 9,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,5%.

INS menționează că o contribuție negativă importantă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecință a creșterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 11,1%.

„Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 221,79 miliarde de lei prețuri curente, în creștere cu 0,6% față de trimestrul III 2017 și cu 7,0% față de trimestrul IV 2016″, a mai comunicat INS.

INS a confirmat creșterea economică record a României

Luna trecută, Institutul Național de Statistică a confirmat că economia României a crescut cu 7%, cu aproape un procent peste estimările inițiale. România s-a aflat, în 2017, peste China care a înregistrat o creștere economică de 6,9%.

Produsul Intern Brut – PIB – pe anul 2017 a crescut cu 7% față de anul 2016. În trimestrul IV din 2017, PIB a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior și cu 7% față de același trimestru din 2016, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7,0% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Pentru anul 2017, niciuna dintre prognozele oficiale nu anticipase o creștere de 7%, cea mai optimistă – a Comisiei Naționale de Prognoză – estimând o creștere de 6,1%.

INS a mai anunțat că seria ajustată sezonier a PIB a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2017, publicată în 12 ianuarie 2018. Astfel, rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 2,0% la 1,7%, iar rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 2,6% la 2,4%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, precizează INS.

Inflația și prețurile au crescut

Rata a nuală a inflației a fost, în ianuarie 2018, de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Rate anuale de inflație mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din anul 2013.

Față de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), prețurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Față de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, prețurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

„Prețurile de consum în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 – ianuarie 2018) față de precedentele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017), este 1,7%”, se arată într-un comunicat al INS.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Preşedinţii liberali de CJ-uri fac curăţenia de mandat. Ce au descoperit
Irina Tănase, mesaj pentru Liviu Dragnea de ziua acestuia: „Mă doare sufletul”
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Ce a prins la undiță un pescar amator? Bărbatul a încremenit când a văzut! A...
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Anunț pentru toți românii de la bloc cu centrale termice de apartament. Cum faci economie...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Ce avere are de fapt Ilie Năstase. Diferența dintre conturile sale și ale lui Ion...
Inchide