PIB-ul României crește, din nou, pe consum. Capcana ascunsă în spatele creșterii economice record, prin care țara noastră a depășit China

Redactor:
Dan Straut
PIB-ul României crește, din nou, pe consum. Capcana ascunsă în spatele creșterii economice record, prin care țara noastră a depășit China
Detalii pe Gândul.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:
– cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creșterea PIB;

– formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,2%, consecință a creșterii cu 5,4% a volumului său.

Potrivit Institutului de Statistică, la creșterea PIB, în anul 2017 față de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri:

– industria (+1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8%;

– serviciile, care cuprind ramurile comerț (cu ridicata și cu amănuntul) repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%;

– agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (+18,3%);

– activitătile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,9% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%;

– impozitele nete pe produs (+0,7%), cu o pondere de 9,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,5%.

INS menționează că o contribuție negativă importantă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecință a creșterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 11,1%.

„Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 221,79 miliarde de lei prețuri curente, în creștere cu 0,6% față de trimestrul III 2017 și cu 7,0% față de trimestrul IV 2016″, a mai comunicat INS.

INS a confirmat creșterea economică record a României

Luna trecută, Institutul Național de Statistică a confirmat că economia României a crescut cu 7%, cu aproape un procent peste estimările inițiale. România s-a aflat, în 2017, peste China care a înregistrat o creștere economică de 6,9%.

Produsul Intern Brut – PIB – pe anul 2017 a crescut cu 7% față de anul 2016. În trimestrul IV din 2017, PIB a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior și cu 7% față de același trimestru din 2016, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7,0% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Pentru anul 2017, niciuna dintre prognozele oficiale nu anticipase o creștere de 7%, cea mai optimistă – a Comisiei Naționale de Prognoză – estimând o creștere de 6,1%.

INS a mai anunțat că seria ajustată sezonier a PIB a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2017, publicată în 12 ianuarie 2018. Astfel, rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 2,0% la 1,7%, iar rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 2,6% la 2,4%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, precizează INS.

Inflația și prețurile au crescut

Rata a nuală a inflației a fost, în ianuarie 2018, de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Rate anuale de inflație mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din anul 2013.

Față de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), prețurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Față de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, prețurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

„Prețurile de consum în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 – ianuarie 2018) față de precedentele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017), este 1,7%”, se arată într-un comunicat al INS.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Cuplul invincibil din zodiac. Nu poate fi despărțit niciodată, orice s-ar întâmpla
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide