Plățile pe Măsura 2 au fost reluate, fondurile au fost suplimentate cu 209 milioane de euro. Ministerul Economiei a publicat în premieră listele cu toți aplicanții

Plățile pe Măsura 2 au fost reluate, fondurile au fost suplimentate cu 209 milioane de euro. Ministerul Economiei a publicat în premieră listele cu toți aplicanții
Fondurile disponibile pentru plata pe Măsura 2 au fost suplimentate cu 209 milioane de euro / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/03/2021, 14:12

Ministerul Economiei a reînceput plățile pentru Măsura 2- capital de lucru, care se fac în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari. Bugetul disponibil pentru plățile aferente schemei a fost suplimentat cu 209 milioane de euro. În premieră, pe site-ul instituției au fost publicate listele integrale cu aplicați admiși, inclusiv cu sumele primite, și respinși, la măsurile 1 și 2.

Ministerul Economiei anunță că a făcut deja primele plăți din Bugetul 2021 pentru Măsura 2 – capital de lucru, în cadrul Programului Operațional Competitivitate. Astfel, poziția până la care au fost notificate dosarele și trimise la plată, în cazul în care au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă, a transmis instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților instituției, plățile se fac în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE), respectiv ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari. Ministerul a făcut apel la beneficiari să grăbească semnarea contractelor de finanțare admise, având în vedere că au doar 20 de zile la dispoziție pentru acest lucru după primirea notificării.

Rămân de contractat 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii

În documentul transmis, Ministerul Economiei detaliază cauzele care au dus la întârzierea plăților și demersurile pentru grăbirea acestora și alocarea unor sume suplimentare pe Măsura 2.

„Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare care să acopere acea sumă”, se arată în documentul transmis de Ministerul Economiei.

În plus, întârzierea plăților a fost provocată și de adoptarea târzie a Bugetului 2021, în data de 9 martie, dar și din cauză că Hotărârea de Guvern pentru înființarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, instituția care semnează această schemă de ajutor de stat, adoptată pe 10 martie în ședința de guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare abia pe 17 martie.

În ceea ce privește fondurile alocate, instituția a transmis că miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui au semnat ieri un act adițional prin care au fost suplimentați 209 milioane de euro plata Măsurii 2. Astfel, până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru măsura 2 și rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii.

Cine sunt beneficiarii si ce sume au primit

În premieră, Ministerul a a publicat miercuri listele integrale, defalcată, a tuturor aplicanților la măsurile 1  și 2 pentru IMM-uri, atât admiși, cât și respinși, și cu situața la zi a dosarului. Lista poate fi consulată pe site-ul ministerului. Cei care apar drept „Acceptat (sau respins) de principiu în lista de așteptare” înseamnă că sunt acceptați sau respinși după procesul de evaluare, dar notificările vor fi făcute în limita finanțării europene bugetate.

Procedura de plată durează aproximativ o săptămână: Ministerul Economiei primește fondurile de la Trezoreria statului, le înaintează agenției teritoriale, care, la rândul ei, le trimite la bancă. Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, către beneficiar. Odată acceptat de acesta, suma se transferă imediat. Conform reprezentanților ministerului, dacă nu apar defecțiuni în sistem, se pot onora până la o mie de plăți pe zi.

Până la data de 26 martie, pe Măsura 1 – Microgranturi (de 2.000 de euro):

  • Au fost trimise 29.250 de solicitătări, în valoare totală de 283.110.750 de lei, dintre care au fost admise 19.597, în valoare de 189.679.363 de lei. Peste 9.600 de solicitări au fost respinse, iar 5 erau în curs de clarificare.
  • Au fost semnate 17.335 de contracte, cu o valoare de 167.785.465 de lei, iar dintre acestea, solicitările plătite sunt 17.231, cu o valoare de 166.778.849 de lei.

Pentru Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru (între 2.000 și 150.000 de euro)

  • S-au tranmis 22.226 de solicitări, ce însumează  5.246.397.727 de lei, din care, până în 26 martie, au fost admise 16.739 de solicitări, în valoare de 4.313.931.935 de lei.
  • Contractele semnate, 3.553 la număr, au o valoare de 1.215.210.940 de lei, din care solicitările plătite, 3.227, însumează  1.124.464.316.

Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:

  • a) au obținut certificat de situații de urgență în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare;
  • b) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse;
  • c) au dispus de coparticipare(cofinanțare) la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru;
  • d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019;
  • e) mențin sau suplimentează numărul de angajați existenți la data înscrierii electronice pentru o periodă de minim 6 luni de la momentul plății ajutorului financiar, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri;
  • f) suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 800.000 euro, echivalentul în lei.”
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii