Ponta îl schimbă pe Radu Ghețea de la conducerea CEC Bank

Ponta îl schimbă pe Radu Ghețea de la conducerea CEC Bank
Publicat: 20/02/2014, 14:18
Actualizat: 19/03/2015, 08:36

Prima decizie pe care premierul Victor Ponta o ia ca interimar la Finanțe, după cedarea dreptului de semnătură pentru actele curente în favoarea unui secretar de stat, este schimbarea din funcția de director al CEC Bank a lui Radu Grațian Ghețea.

„Da. Eu semnez ordinul luni”, a confirmat Ponta, întrebat dacă va duce la capăt intențiile anunțate deja ale demisionarului Daniel Chițoiu.

Schimbarea lui Ghețea, cătria președintele Traian Băsescu i s-a opus, sunându-l în acest scop pe fostul ministru al Finanțelor în octombrie, a fost de altfel unul dintre motivele pentru care parlamentarii USL au analizat într-o comisie specială la Senat, în luna decembrie, activitatea managerială la CEC și acordarea creditelor. Printre puținele concluzii ale comisiei s-a numărat aceea că Ioana Băsescu a fost în 2013 singurul client persoană fizică creditat de CEC cu 1 milion de euro.

La momentul anchetei parlamentare, Chițoiu și-a detaliat și planurile pentru schimbarea lui Ghețea. Modalitatea prin care Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar al băncii, urma să o opereze este modificarea statutului CEC, prin introducerea la vârful băncii a managementului format din Directorat format din 5 membri și Consiliu de Supraveghere din 7 persoane.

Întrebat la acel moment dacă Ghețea va pleca astfel până la finalul anului, Chițoiu a dat de înțeles că, cel puțin din poziția numărul unu a băncii va fi înlocuit. „La momentul când vom adopta noul statut, suntem obligați să prezentăm conducerea. Pe baza CV-urilor depuse la acel moment vom vedea. Nu știm, s-ar putea să aiba loc într-o formulă în conducerea CEC BANK”, a lăsat el deschisă varianta unui compromis , având în vedere daunele de ordinul sutelor de mii de euro pe care statul le-ar avea de plătit dacă i se întrerupe contractul anticipat șefului băncii.

Chițoiu nu și-a ascuns însă nemulțumirea față de managementul asigurat de Ghețea, cu toate că nu a adus argumente în cifre pentru reproșurile făcute. „În fiecare lună mi-au fost prezentați indicatorii, am avut întâlniri cu domnul președinte Ghețea, dânsul îmi prezenta lucrurile cu o evoluție mai buna de la o lună la alta, însă în prezent ne aflăm în situația că banca nu și-a îndeplinit țintele pe care și le-a asumat. Banca este pe pierdere netă, activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care l-am dorit eu”, a spus sec vicepremierul.

Potrivit relatării sale, intenția de schimbare a statutului a determinat și telefonul primit de la Băsescu. „Domnul presedinte m-a sunat și mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC BANK și i-am spus că nu pot să pun politruci, noua conducere trebuie să aibă avizul BNR”, și-a luat ministrul măsuri de precauție.

În accepțiunea lui Chițoiu, în felul acesta statul poate ieși din situație și fără a-i plăti compensații lui Ghețea. „Dăm daune domnului Ghețea dacă suntem vinovați. Dacă-l schimbăm … Noi o analiză a contractului de mandat”, s-a justificat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului