Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte

Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte
Publicat: 12/06/2013, 12:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivația a ținut de respectarea principiului european al liberalizării prețurilor la gaze.

„Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta.

El a arătat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc și a devenit obligația României, care trebuie respectată.

„Din păcate nu s-a făcut în 2007-2008, nu s-a făcut nici după aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor că nu a aprobat, dar are semnăturile puse acolo – și noi nu putem să facem altceva decât să… pentru că e vorba de obligațiile României aici, chiar dacă le-a semnat Boc. Avem niște obligații de care trebuie să ne ținem”, a spus Ponta.

Guvernul vrea să amâne, cu șase luni, calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunțat intenția Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

„Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit în perspectivă, raportat la prețurile de pe piața UE, menționând că în anul 2011, prețul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Oettinger i-a răspuns lui Niță în 31 mai 2013 și i-a transmis că la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din România au beneficiat de cel mai mic preț al gazelor din întreaga Uniune Europeană.

„Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor. Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie”, potrivit comunicatului.

Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit „în perspectivă” și raportat la prețurile de pe piața Uniunii Europene, menționând că în anul 2011.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, a arătat în luna martie că liberalizarea prețurilor gazelor naturale trebuie amânată, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali.
Combinatul din Galați este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieței de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internațional, prețul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie (cu 5%), iar în 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie (3%).
Pentru consumatorii industriali, liberalizrea prețului la gaze s-ar întinde până în 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, prețurile plătite de companii ar urma să crească cu 4%, în 1 aprilie și 1 iulie cu câte 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie prețul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.
Populația beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării prețurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Pentru populație, liberalizarea ar urma să înceapă în acest an, la 1 iulie cu 8%, urmată la 1 octombrie cu 2%. În 2014, prețurile plătite de populație ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie și cu 3% în 1 octombrie.

Etapele liberalizării în 2015 prevăd creșterea prețului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie și cu 3% în 1 octombrie.
Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creșteri de preț cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Creșterile de preț pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie și 3% în 1 octombrie.
Pentru 2018, prețul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Pe de altă parte, AcerlorMittal Galați, alături de producătorul de aluminu Alro Slatina, au insistat, în ultimele luni, ca impactul în facturile la electricitate al energiei regenerabile să fie diminuat de către stat, acuzând costuri foarte mari.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care amână acordarea unei părți din ajutorul acordat producătorilor de energie verde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom