Ponta susține că în memorandumul cu FMI nu scrie nimic despre electoRATĂ. Când îi va trimite Guvernul acordul la Cotroceni

Ponta susține că în memorandumul cu FMI nu scrie nimic despre electoRATĂ. Când îi va trimite Guvernul acordul la Cotroceni
Publicat: 14/02/2014, 18:08
Actualizat: 27/03/2019, 11:43

„Am vorbit cu președintele, dar mi-a cerut să nu mai anunț eu ce am decis, că va anunța domnia sa (…) L-am asigurat că nu există în memorandum nimic despre creditul fiscal pentru ratele la bănci”, a spus Ponta.

La începutul acestei săptămâni, premierul Victor Ponta a anunțat că a avut, joi seara, o discuție telefonică cu președintele Traian Băsescu, în care șeful statului i-a comunicat că nu dorește, în continuare, să semneze acordul cu FMI astfel că acest acord nu este, operațional, în vigoare, dar România își va îndeplini angajamentele.

El a precizat din nou că acciza suplimentară de 7 eurocenți va fi introdusă la carburanți, din aprilie.

Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegația FMI, că nu va susține introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, în 4 februarie, că nu a avut niciun dialog cu președintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI și nici nu există vreo garanție că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea președintelui.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care președintele nu va semna acest document, șeful Guvernului afirma: „Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului și al majorității parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanțare, ne lăsau să punem cofinanțarea din fonduri europene de 95% și, așa, o să rămână la 85%”.

Întrebat dacă va avea, totuși, un dialog cu președintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând dorește șeful statului, dar că în ultimul timp acesta este „cam incapabil” de dialog.

În 3 februarie, la finalul discuțiilor cu FMI, premierul anunța că acciza de 7 eurocenți va fi introdusă din aprilie la benzină și motorină, iar președintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operațional, deoarece memorandumul nu va include această măsură.

El adăuga că nu a discutat cu președintele, dar că se bazează inclusiv pe declarațiile anterioare în acest sens ale acestuia.
Surse oficiale declarau anterior, pentru MEDIAFAX, că președintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenți la benzină nu va fi specificată în document.

„Fondul este flexibil și insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenți la carburanți. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de așteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulți bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinții o reducere de cheltuieli la aceste ministere”, precizau sursecitate.

La sfârșitul anului trecut, după ce președintele Traian Băsescu a anunțat că nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant și după ce transporatorii au anunțat că această creștere va fi inclusă în prețul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anunțat că negociază cu FMI și Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, și aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuție cu președintele Băsescu, premierul a anunțat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei și la benzină, nu doar la motorină, iar șeful statului a precizat că în aceste condiții poate promulga bugetul pe acest an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât dai pe cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×