Povestea uneia din cele mai deștepte femei din lume, o româncă. Tânăra din Sibiu a lansat un soft așteptat de toate companiile mari din lume

Povestea uneia din cele mai deștepte femei din lume, o româncă. Tânăra din Sibiu a lansat un soft așteptat de toate companiile mari din lume
Publicat: 24/03/2018, 15:04

Raluca Ada Popa e o tânără pe care, dacă ai vedea-o pe stradă, ai spune despre ea că e frumoasă. Dar dacă o auzi povestind despre parcursul ei profesional, cu siguranță spui că e deșteaptă. Și fără „fițe”, pentru că la nivelul la care a ajuns, Raluca are o modestie moderată. Recunoaște că e în top, dar și că a ajuns acolo pe meritele și forțele proprii. Altfel nu se poate la MIT și Berkeley.
Raluca are 30 de ani și de 11 trăiește în străinătate. A ajuns în Statele Unite datorită unui profesor căruia și acum îi mulțumește. „Eram la clasă de mate info intensiv. A venit un profesor din State, sibian, Liviu Iftode și ne-a încurajat pe cei mai buni să aplicăm pentru facultățile din America. El a fost cel care m-a ajutat, mi-a dat teste să mă pregătesc….”, povestește Raluca, cea care a fost șefă de promoție în generația ei și olimpică la matematică, fizică și informatică.

Și pentru că informatica era pasiunea Ralucăi, a aplicat la mai multe facultăți de profil din Statele Unite. A fost acceptată la Caltech. După primul an în care a obținut doar note maxime, s-a transferat la MIT, o altă instituție de prestigiu în domeniul informaticii. Aici Raluca a absolvit, a făcut un master, apoi un doctorat și un post doctorat.

Raluca s-a specializat în securitate informatică și în acest domeniu a realizat și lucrarea de doctorat. „Lucrarea mea s-a bazat pe protejarea datelor, dar într-un fel diferit. De exemplu, alte programe de acest gen crează un zid în jurul informației, dar care poate fi spart de hackeri. Eu am gândit un program care criptează informația. Se poate lucra cu ea, dar accesată din exterior ea e criptată. Cu această lucrare am câștigat premiul pentru cel mai bun doctorat în informatică de la MIT”, spune Raluca.

După ce și-a încheiat studiile sibianca a primit propuneri pentru a preda de la cele mai mari universități din SUA: Harvard, Berkeley, MIT, Stanford. „Am ales Berkeley, pentru că aici mi s-a oferit de la început oportunitatea de a mă dezvolta. Am avut posibilitatea să îmi fac laboratorul meu, să lucrez cu studenții cum credeam că e mai bine, și în plus e în Silicon Valley”, povestește Raluca.

La finalul lunii noiembrie Raluca o să lanseze oficial PreVeil – programul de securitate inspirat din teza ei de doctorat. „Deja 36 de companii așteaptă să îl testeze, iar câteva mii de utilizatori individuali l-au descărcat. Pentru aceștia este gratuit, companiile îl primesc contra cost. Merge pe același principiu de date criptate, care pot fi văzute doar de cel care le trimite și de destinatar”, explică Raluca. Deși promite să se transforme într-o companie de milioane de dolari, Raluca își dorește ca programul ei să ajungă la cât mai multă lume și să protejeze cât mai multe date.

CITEȘTE CONTINUAREA PE BUSINESS MAGAZIN

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului