Premierul dă asigurări că românii vor avea suficiente gaze naturale la iarnă. Nicolae Ciucă: „Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României”

Premierul dă asigurări că românii vor avea suficiente gaze naturale la iarnă. Nicolae Ciucă: „Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/09/2022, 15:57
Actualizat: 19/09/2022, 16:09

Șeful Executivului a dat asigurări, luni, că românii vor avea suficiente gaze naturale pentru sezonul rece care urmează.

Nicolae Ciucă a anunțat că România a atins deja ținta privind cantitatea de gaze înmagazinată pentru iarnă.

„Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării”, a transmis premierul.

„Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Evoluția resurselor de energie primară

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, principalele resurse de energie primară în aceste prime șapte luni ale anului au totalizat 19.168,6 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510,3 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Producţia internă a însumat 10.281,2 mii tep, în scădere cu 516,9 mii tep faţă de aceeași perioadă din 2021, iar importul a fost de 8.887,4 mii tep, cu 0,1% mai mult decât anul trecut. Cea mai mare scădere la import a fost la capitolul gaze naturale utilizabile, de 17,3%, conform datelor agregate de INS.

În primele șapte luni din 2022, resursele de energie electrică ale țării au fost de 37.795,5 milioane kWh – în scădere cu 2.121,1 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, ceea ce înseamnă o diminuare cu 5,3%.

Potrivit datelor INS, în primele șapte luni ale anului, pe fondul scumpirii energiei, românii și-au redus cu 7,9% consumul de curent electric.

Citește și: Cum știi dacă ai sau nu un preț plafonat la factura de energie electrică? Cât plătești în cazul în care consumul este mai mare

După cum a estimat Dispeceratul Energetic Național (DEN), care funcționează în cadrul operatorului de transport și sistem de energie electrică Transelectrica, românii ar putea consuma mai puțină electrică în sezonul rece care urmează, respectiv din 1 noiembrie până în 31 martie. Astfel, scăderea estimată, de 0,7%, este una minoră față de scăderea înregistrată, aceasta fiind estimată pe baza consumului, dar și pe baza analizei capacității rețelei de termoficare, ale cărei posibile disfuncționalități i-ar putea face pe români să se încălzească cu calorifere electrice, conform documentelor oficiale ale Ministerul Energiei, aprobate, așa cum se întâmplă anual, în Guvern, pentru asigurarea siguranței și securității energetice.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 a ajuns la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit celor mai recente date, publicate luni, ale INS.

Consumatorii beneficiază pațial de preț plafonat de 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh și preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat Pentru stabilirea consumului pentru determinarea plafonului s-a ales anul 2021, an în care consumul pentru clienții rezidențiali a fost cu cca 10% mai mare decât în anul 2020. De amintit că anul 2021 este de referință, cu excepția situației în care clientul este unul nou, potrivit ministrului Energiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”