Premierul, despre efectele reducerii TVA la pâine: În primele luni am pierdut bani, apoi am recuperat. Cifrele evaziunii diferă

Premierul, despre efectele reducerii TVA la pâine: În primele luni am pierdut bani, apoi am recuperat. Cifrele evaziunii diferă
Publicat: 17/09/2014, 12:45
Actualizat: 05/02/2016, 21:00

Mulțumit de efectele reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la pâine, produse de morărit și panificație, premierul Victor Ponta și-a exprimat, miercuri, dorința de a replica măsura la produse precum fructele, legumele ori carnea. Primul-ministru Victor Ponta a menționat că în 2015 va sprijini total Guvernul în menținerea TVA la pâine la 9%: „nu vă voi critica”, a spus șeful executivului. Declarațiile au fost făcute la Ministerul Agriculturii, într-o conferință de analiză a efectelor reducerii TVA la pâine și fâină. Cu acest prilej, premierul, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitați de șeful patronatului Rompan, să guste dintr-o „pâine fiscalizată”.

Cu mai multe date despre efectele reducerii de la 24% la 9% a TVA la pâine, produse de morărit și panificație a venit președintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a explicat că măsura a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producția fiscalizată de făină și pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.

Datele Rompan arată că producția de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 față de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producția fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului „Efectele reducerii TVA la produsele de morărit și panificație de la 24% la 9%”, citat de Mediafax.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificației Rompan se mai susține și că cei care au cumpărat produse de panificație au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină și de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

În schimb, datele Ministerului Finanțelor privind reducerea evaziunii la pâine diferă de cele ale Rompan.

Ministerul Finanțelor Publice estimează că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală a scăzut cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificației Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.

„Din estimările MFP și Comisiei Naționale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 evaziunea la pâine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecând de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de pâine livrată de agenții economici a fost de 88.000 de tone, iar prețul mediu al pâinii și al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele șase luni a fost de 3,49 lei/kg”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Agriculturii, în care a prezentat studiul privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%.

Petrescu a arătat că MFP și Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, însă că cifrele sunt apropiate, cu excepția estimărilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului fiind mai mari.

„Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indică o scădere de 300 milioane lei, în condițiile în care evaziunea se ridica la 70% din piața de morărit și panificație”, a spus ministrul Finanțelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?