Premierul elen: China să considere Grecia o poartă către Europa, investitorii vor fi tratați cu covorul roșu

Premierul elen: China să considere Grecia o poartă către Europa, investitorii vor fi tratați cu covorul roșu
Publicat: 17/05/2013, 12:06
Actualizat: 29/08/2014, 07:59

Premierul Antonis Samaras a declarat că Grecia ar trebui considerată de China o poartă pentru investiții în Europa și a promis că investitorii străini vor fi „tratați cu covorul roșu” pentru a contribui la revigorarea economiei elene, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Samaras, aflat la Beijing într-o vizită de cinci zile în China, a declarat că Grecia „este ancorată în zona euro” și s-a arătat încrezător „într-o nouă eră a cooperării”.

Jian Yaoping, secretar de stat în Ministerul Comerțului de la Beijing, a afirmat la rândul său că China va extinde investițiile în portul Pireu. Totodată, oficialul a afirmat că investitorii chinezi sunt interesați de proiecte de infrastructură în UE.

„Grecia este hotărâtă să transforme criza într-o oportunitate pentru un nou început. Combinând avantajele oferite de Grecia și forța de penetrare a Chinei în comerțul global, precum și costurile competitive de producție, putem construi un parteneriat puternic”, a spus Samaras.

Premierul elen conduce o delgație de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanți ai Alpha Bank. Statul elen vrea să revină la finanțarea de pe piețe și caută investitori.

Fitch a îmbunătățit marți ratingul Greciei de la „CCC” la „B-„, cu perspectivă stabilă, datorită progresului înregistrat în privința reducerii dezechilibrelor din economie și scăderii deficitelor.

Grecia este finanțată de UE și FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent că guvernul intenționează să efectueze anul viitor prima emisiune de obligațiuni după criză, sperând că operațiunea odată încheiată cu succes va reprezenta un semnal pozitiv decisiv pentru investitorii străini.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat joi, într-o întâlnire cu Samaras, că are în vedere dublarea comerțului dintre cele două țări până în 2015 și extinderea investițiilor chineze în portul Pireu.

Grupul chinez Cosco Pacific a câștigat în 2009 un contract pentru operațiuni cu containere la Pireu.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.