Premierul italian încearcă să îi convingă pe liderii zonei euro să facă „tot ceea ce este necesar” pentru supraviețuirea monedei unice

Premierul italian încearcă să îi convingă pe liderii zonei euro să facă tot ceea ce este necesar pentru supraviețuirea monedei unice
Publicat: 01/08/2012, 12:59
Actualizat: 21/03/2019, 06:10

Premierul italian Mario Monti încearcă să-i convingă pe ceilalți lideri din zona euro să acționeze pentru reducerea costurilor de finanțare ale statelor aflate în dificultate, în concordanță cu declarațiile publice de săptămâna trecută, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Mai mulți lideri europeni, de la președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi la cancelarul german Angela Merkel, au promis săptămâna trecută că vor face „tot ceea ce este necesar” pentru a asigura supraviețuirea euro.

„Nu ne putem permite nici măcar un moment de neatenție”, a declarat Monti, la Paris, după o întâlnire cu președintele francez Francois Hollande.

Miercuri, liderul italian se va întâlni cu Olli Rehn, comisarul european pentru economie și politică monetară, și cu premierul finlandez Jyrki Katainen. Monti va merge apoi la Madrid, pentur discuții cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

„Monti este singurul premier din zoan euro care poate juca rolul de mediator”, comentează pentru Bloomberg, Alberto Mingardi, președintele centrului de cercetare Bruno Leoni de la Torino.

Monti încearcă să-i determine pe ceilalți lideri europeni să acționeze în conformitate cu declarațiile de săptămâna trecută, prin care Draghi a promis că BCE se poate lupta cu, și poate învinge speculatorii, iar Merkel s-a angajat să apere euro împotriva speculațiilor că criza datoriilor de stat ar putea degenera într-un val de falimente în rândul statelor europene aflate în dificultate, provocând destrămarea zonei euro.

BCE și Draghi se pregătesc pentru următoarea ședință de politică monetară, programată joi.

Așteptările piețelor financiare privind măsurile anticriză ale liderilor europeni au fost „umflate” în ultimele zile de declarațiile de săptămâna trecută ale lui Draghi și Merkel.

„Dacă nu se va întâmpla ceva concret, care să satisfacă așteptările generate de promisiunea «vom face totul», piețele vor reacționa foarte rău”, spune Nicola Marinelli, managerul unui fond de 153 milioane de dolari la Glendevon King Asset Management, Londra.

Costurile de finanțare ale Italiei, exprimate prin randamentul obligațiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani de pe piața secundară, a scăzut miercuri cu 11 puncte de bază, sau 0,11 puncte procentuale, la 5,97%. Dobânda este cu peste un punct procentual mai ridicată față de nivelul de la începutul lunii martie și cu 4,64 puncte procentuale mai mare decât costurile de finanțare ale Germaniei la scadență similară.

Spania se împrumută pe 10 ani la un cost de 6,73%, în scădere de la recordul de 7,75% înregistrat pe 25 iulie.

Monti încearcă să convingă guvernele din zona euro să acționeze pentru reducerea costurilor de finanțare ale statelor aflate în dificultate, precum Spania și Italia, unde eficacitatea măsurilor de austeritate a ajuns la limită, afectând sever economia. Șomajul a crescut în Italia la 10,8% în luna iunie, cel mai ridicat nivel din 1999. În Spania, rata șomajului este de aproape 25%, iar trimestrul al doilea din acest an a fost cel de-al treilea consecutiv de recesiune.

Premierul italian vrea consolidarea capacității de finanțare de urgență a statelor din zona euro prin implementarea rapidă a unei măsuri convenite la summit-ul UE din 29 iunie, care ar permite fondurilor de urgență ale zonei euro să cumpere obligațiuni de stat de pe piața secundară, împingând în jos dobânzile.

Totodată, este așteptată intrarea în funcțiune a Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de 500 miliarde euro destinat sprijinirii statelor aflate în dificultate. Inaugurarea MES este înghețată, în așteptarea unei decizii din partea Curții Constituționale Federale din Germania, programată pentru 12 septembrie.

Principalii aliați ai lui Monti în încercarea de a accelera strategia anticriză a zonei euro sunt Hollande și Rajoy. În Finlanda, liderii politici se arată reticenți față de înlesnirea ajutoarelor pentru statele cu probleme. Liderii finlandezi insistă că ajutoarele trebuie condiționate strict, cu măsuri fiscale și economice, și chiar cu contribuții din partea sectorului privat.

Campania lui Monti este urmărită și de la Washington. Președintele Barack Obama l-a sunat marți pe Monti pentru a discuta situația economică din Europa, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Liderii europeni pot preveni dizolvarea euro prin acțiuni imediate, decizive, care să rezolve criza datoriilor de stat, a declarat Obama pe 30 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice