Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica: Sistemul energetic „a fost violat pe toate părțile” în ultimii 20 de ani

Redactor:
Carol Dan
Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica: Sistemul energetic „a fost violat pe toate părțile” în ultimii 20 de ani
Sistemul energetic românesc "a fost violat pe toate părțile" în ultimii 20 de ani, dar este încă în funcțiune, a afirmat Carmen Neagu, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la conferința "Mediafax Talks about Energy".

„Deschiderea pieței și interconectarea (pieței energetice cu statele vecine – n.r.) se vor face. Au fost specialiști care au construit un sistem energetic care, îmi permit să spun, deși a fost violat pe toate părțile în ultimii 20 de ani, încă este în funcțiune și România până astăzi nu a experimentat un black-out (pană de curent), ba a ajutat țările vecine în situații dificile. Ar fi bine să asigurăm energie din capacități energetice românești”, a spus Neagu.

Prezent la conferință, Valentin Mircea, avocat în firma de avocatură Mircea și Asociații, a afirmat că România are o supracapacitate energetică de producție a energiei care, este însă „iluzorie”, pentru că în mare parte este reprezentată de unități învechite.

Potrivit lui Mircea, statul are un parti-pris față de companiile energetice pe care le controlează, deși ar trebui să se comporte în mod egal cu toți jucătorii din paiață. De asemenea, „mișcările bruște”, precum introducerea impozitului pe construcții speciale, ar trebui evitate sau, dacă tot se introduc, măcar să fie bine fundamentate.

„Dacă nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumânări. Este posibil să ajungem, și la black-out-uri dacă în trei-cinci ani vom vorbi de aceleași lucruri. (…) Statul face mișcări bruște, cum este de exemplu taxa pe stâlp, care este, colac peste pupăză, ultima dintre măsurile burște. Astfel de mișcări trebuie evitate. Sunt mesaje negative care se transmit în ce privește investițiile în România”, a spus Mircea.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Carmen Neagu a afirmat că fără predictibilitate nu vor exista investiții, iar la elaborarea noii strategii energetice va fi foarte importantă stabilirea tipului de investitor dorit.

„Va trebui să ne decidem ce ne dorim pentru investițiile în domeniul energetic: investitori speculativi sau investitori strategici serioși?”, a spus Neagu.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat, în conferința „Mediafax Talks about Energy” că speră ca în luna octombrie, chiar dacă este un termen ambițios, Departamentul pentru Energie să prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucrează 25 de oameni din sectorul energetic.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide