Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu: Acordul cu FMI asigură predictibilitate, transparență și stabilitate mediului de afaceri

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu: Acordul cu FMI asigură predictibilitate, transparență și stabilitate mediului de afaceri
Publicat: 28/09/2013, 16:00
Actualizat: 16/02/2016, 12:59

Noul acord cu FMI asigură predictibilitate, transparență și stabilitate mediului de afacei, dar și transparența deciziilor în sectorul public, însă România are în continuare câteva probleme care trebuie rezolvate cu resurse interne, a declarat sâmbătă prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„După ce am avut două acorduri cu Fondul Monetar Internațional îndeplinite cu succes, iată ieri s-a aprobat un alt acord de natură preventivă care asigură credibilitate României în relațiile economice internaționale, predictibilitate, tranparență și stabilitate mediului de afaceri, pentru că un program cu asemenea parteneri internaționali, cu UE, FMI și Banca Mondială creează premise de încredere pentru investitori, de stabilitate pentru mediul economic și de transparență a deciziilor în sectorul public. Deci este un pilon extrem de important care răspunde și preocupării de a avea acces la finanțare. Un acord cu acești parteneri internaționali care-ți dau credibilitate și care spun mediului de afaceri „Da, România este pe drumul ce bun, că vin la revizie trimestrială, a îndeplinit parametrii bugetari, monetari, de reformă structurală, sunteți pe drumul cel bun, puteți să cumpărați acțiuni la compania X, Y, să participați la privatizările care se vor realiza” și așa mai departe”, a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.

El a arătat însă că principalele probleme cu care se confruntă încă România sunt creșterea economică bazată în mare măsură pe agricultură, deși în acest an avansul economic este bun în raport cu alte țări și față de anii precedenți, economisirea internă redusă și delaveraging-ul în sistemul bancar (retragerea fondurilor puse la dispoziție de băncile-mamă sucursalelor din România).

„Avem economisire internă redusă față de volumul investițiilor pe care vrem să le facem, avem economisire internă de 22% „saving rate” comparativ cu 1,16% în vremurile bune, după ce cheltuiam pe datorie, nici nu economiseam, normal! Acum frica a generat această deprindere de a aduna bani albi pentru zile negre, însă a trecut de la acel extaz necontrolat la un sentiment de prudență exagerată în mediul de afaceri, deci economisire internă insuficientă”, a spus Georgescu.

El a menționat că acordul bancar „Viena 1”, care a funcționat între 2009 și 2011, prin care băncile-mamă se angajau să nu reducă expunerea pe sucursalele din România, n-a mai fost prelungit, iar acestea sunt libere să-și optimizeze fondurile, să le repartizeze la nivel global în raport cu strategia proprie.

„Soluțiile trebuie să se bazeze cu preponderență, în condițiile unui flux de capital străin mai puțin generos, mediul extern nu mai este așa darnic cu noi, pe resursele interne, pentru că aceste capitaluri străine sunt slabe în prezent, au de acoperit mai pe românește „găurile de acasă” și vin spre țările emergente într-un ritm mai scăzut”, a atras atenția prim-viceguvernatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari