Primul efect al discuțiilor BNR-Dragnea-Guvern, de la Parlament: cursul Euro a „explodat”

Primul efect al discuțiilor BNR-Dragnea-Guvern, de la Parlament: cursul Euro a explodat
Publicat: 03/05/2018, 18:24
Actualizat: 03/05/2018, 18:28

La ora 13.00, cotația oficială afișată de BNR a fost de 4,6618 lei/euro, apoi a fluctuat – pe piața interbancară – în jurul valorii de 4,6620 lei. După ora 14.30, euro a început să urce și la ora 17.00 (momentul demarării discuției) a ajuns la 4,6657 lei.

La ora scrierii acestei știri, euro a ajuns la 4,6698 lei – un maxim istoric interbancar, în condițiile în care maximul cotațiilor oficiale a fost de 4,6679 lei, atins în data de 23 ianuarie 2018. Și atunci, ca și acum, deprecierea leului față de euro vine pe fondul turbulențelor politice, dar și în contextul în care balanța comercială și cea de plăți înregistrează deficite tot mai mari.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns joi la ora 17.00 la biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, acolo unde se afla și premierul Viorica Dăncilă, care ajunsese la biroul lui Liviu Dragnea în jurul orei 15.30.

Discuțiile vin în contextul în care reprezentanți ai Guvernului au spus că nu este nevoie de o mediere între BNR și Executiv așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Inițial, discuția era anunțată chiar de ministrul de Finanțe la Palatul Victoria. „Discuția aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl președinte să anunțe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflație și de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, a spus Eugen Teodorovici, miercuri, într-o emisiune la România TV.

„Colaborarea noastră (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea în piață, în sensul scăderii acestor doi indici. Inflația va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declarațiile recente ale președintelui României, ministrul Finanțelor a întrebat „de ce la o mediere Președinția cheamă doar o singură parte” și „de ce s-a referit la pesediști” în loc să aleagă varianta „nu comentez”. „Toate aceste ieșiri și declarații afectează zona economică a României, inclusiv costurile de finanțare”, a mai spus Teodorovici.

Klaus Iohannis a avut o întâlnire săptămâna trecută cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Viorica Dăncilă refuzând ulterior să meargă la Cotroceni pentru discuții.