Proiect: Profesiile liberale ar putea dispărea. „Autoritățile au declanșat un adevărat război împotriva profesiilor liberale”

Proiect: Profesiile liberale ar putea dispărea. „Autoritățile au declanșat un adevărat război împotriva profesiilor liberale”
Medicii, farmaciștii, arhitecții, avocații, consultanții fiscali, jurnaliștii și alte persoane cu profesii liberale ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decât cele câștigate în ultimii cinci ani, atrage atenția Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR).

Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR) avertizează că profesiile liberale vor dispărea dacă Guvernul va anula prin hotărâre prevederea din Codul Fiscal potrivit căreia profesiile liberale și drepturile de autor sunt activități independente.

Dacă proiectul de hotărâre, care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, va fi aprobat, persoanele cu profesii liberale vor fi recalificate ca având activități dependente.

Cei care au profesii liberale vor fi considerați pur și simplu salariați, urmând să fie puși să achite retroactiv impozite și taxe suplimentare, pe lângă cele pe care le-au achitat deja, de bună credință, spun reprezentanții CNPR.

„Autoritățile au declanșat astfel un adevărat război împotriva profesiilor liberale, prin controale ale Fiscului, care se finalizează prin stabilirea, ca obligație solidară de plată a profesioniștilor și clienților acestora, a unor sume ce depășesc cu 10-20% veniturile totale brute încasate de profesioniști în perioada controlată. Aceste sume aberante provin din aplicarea de către ANAF a unor impozite, penalități și dobânzi la sumele plătite deja de profesioniști, conform legii, pe toată perioada ultimilor 5 ani”, atenționează reprezentanții Confederației.

Prin acest comportament, consideră conducerea Confederația Națională a Patronatului Român, ANAF încalcă inclusiv deciziile instanțelor supreme din România, Inalta Curte de Casație și Justitie și Curtea de Apel București care au statuat irevocabil imposibilitatea necondiționată de recalificare a profesiilor liberale, așa cum prevăd încă din 2010 normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal în vigoare.

„Vrem să se înțeleagă că suntem de acord că trebuie redusă evaziunea fiscală, însă nu mai înțelegem nimic din acest număr foarte mare de măsuri represive”, a declarat Anca Vlad, vicepreședinte al Confederației Naționale a Patronatelor din România și președinte al grupului Fildas.

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide