Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea hotelurilor, chiar dacă sunt închise

Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea hotelurilor, chiar dacă sunt închise
Publicat: 29/04/2013, 14:01
Actualizat: 27/09/2018, 23:55

Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea fațadelor hotelurilor și a împrejurimilor chiar dacă unitățile nu sunt funcționale, ministrul pentru IMM-uri și turism lucrând în acest sens la o modificare legislativă împreună cu Ministerul Dezvoltării.

„Sunt supărată pe proprietarii de hoteluri care nu au investit în amenajarea lor și lucrăm cu Ministerul Dezvoltării la o modificare legislativă pentru că nu mi se pare corect ca dacă te prelevezi de dreptul de proprietate să nu ții cont de articolul din Constituție care prevede respectarea dreptului de vecinătate. Din cauza celor care nu s-au pregătit sunt afectați cei care s-au pregătit”, a declarat luni ministrul delegat pentru IMM-uri și Turism, Maria Grapini.

Ea a menționat că a realizat deja un memorandum care vizează acest aspect, adăugând însă că o astfel de inițiativă depinde de Guvern, fiind vorba o decizie politică.

„Vor fi clar opoziții din partea administrațiilor locale. Eu cred însă că o țară care are atâtea locuri frumoase pentru turism, așa cum este România, trebuia demult să-și definească niște zone de interes național, nu orașe și în acele zone. Că sunt zece, că sunt 12, trebuie să aibă un plan urbanistic al zonei, să nu mai fie modificat decât cu avizul Ministerului Dezvoltării, administrației locale și a ministerului de resort. Să nu mai fie modificat de toți consilierii unei comune sau ai unei localități mai mici, care sunt aleși din patru în patru ani”, a afirmat Grapini.

Ministrul a adăugat că în aceste zone de interes național vor fi impuse reguli din punct de vedere arhitectural, al construcțiilor, al amenajărilor.

Totodată, în cazul în care un proprietar nu vrea să opereze un hotel, acesta să fie obligat să amenajeze totuși unitatea, fațada, spațiul verde, astfel încât să nu afecteze hotelurile funcționale.

„Am putea astfel să corectăm lucrurile despre care vorbesc, să se respecte vecinătatea și să nu scadă imaginea zonei respective și a atractivității României ca zonă turistică”, a arătat Grapini.

Ea a vorbit despre aceste modificări după ce a fost întrebată despre cât de pregătite sunt stațiunile de pe Litoral pentru turiștii care merg la mare de 1 Mai și de Paște.

„Pentru toți românii care ar dori să meargă la mare există stațiuni pregătite, există hotelieri pregătiți. Trebuie să recunosc că nu toate hotelurile sunt pregătite și aici avem o problemă cu deținătorii de hoteluri care nu le-au mai îngrijit. Asta nu înseamnă că cei 30.000-40.000-50.000 de turiști care vor să meargă de astăzi sau de mâine la mare nu găsesc locuri foarte bune. Am vizitat și camere, am vizitat și hoteluri, hoteluri de trei stele cu camere foarte îngrijite și cu un preț extraordinar de bun, spun eu. Mult mai ieftin decât țările din împrejurimi, dacă este să amintim de comparația care se face mereu cu Bulgaria sau în Grecia. Ei bine, eu nu cred că în Bulgaria, la un hotel de trei stele, pe malul mării cu mic dejun pentru două zile, cu două persoane în cameră se poate sta cu 100 de lei pe zi”, a afirmat ministrul pentru turism.

Dintre toate stațiunile de la malul mării, Mamaia este cea mai pregatită.

„Dar nici aici nu este toată lumea pregătită. Nimeni nu vorbește de Mangalia ca destinație turistică. Sunt câteva hoteluri foarte bune. În cadrul fiecărei stațiuni, în Saturn, sigur că nu spun că nu sunt locuri neamenajate, dar sunt hoteluri de foarte bună calitate în Saturn. Așa cum mai găsim ici-colo și în Olimp și în Neptun. Problema este că stațiunea în ansamblu ar fi trebuit delimitată ca zonă de interes național și să obligăm proprietarii să se alinieze la un plan urbanistic zonal. Dacă nu vrea să opereze în hotelul lui, este problema lui, dar trebuie să aibă aranjat hotelul, fațada, spațiul verde, totul să arate foarte bine pentru a nu-l deranja pe cel care și-a făcut investiția”, a explicat Grapini.

Ea spune că este greu de estimat câți turiști vor veni anul acesta pe litoralul românesc, însă a menționat că ministerul va continua promovarea României ca destinație turistică de vară.

„Mâine voi avea o întâlnire cu mai mulți jurnaliști de la Nekermann, care după discuția mea de mâine vor pleca pe Litoral, vor viziona și vor decide. Noi vom fi în cataloagele lor și la TUI și la Nekermann, și la toți operatorii mari. Îi invit foarte deschis să vină și să vadă partea frumoasă a lucrurilor și eu cred că în acest an vom avea turiști mai mulți decât anul trecut”, a mai spus Grapini.

Programul social „Litoralul pentru toți” va aduce în acest an tarife mai mari decât în sezonul trecut pentru hotelurile din Mamaia și Eforie, și mai mici în cazul celorlalte stațiuni, după ce în ultimii ani prețurile au fost diferențiate doar de gradul de confort al hotelului, nu și de stațiune.

„Pentru ediția din acest an a programului au fost propuse pentru prima dată tarife diferențiate pentru zona Constanța – Mamaia – Eforie față de sudul litoralului (stațiunile Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche)”, se arată într-un comunicat al Asociației Litoral- Delta Dunării transmis săptămâna trecută MEDIAFAX.

Programul se desfășoară în perioada 6 mai – 15 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii