Protecția Consumatorilor a descoperit nereguli la 60% dintre operatorii care comercializează pește verificați – VIDEO

Redactor:
Raluca Nicolae
Protecția Consumatorilor a descoperit nereguli la 60% dintre operatorii care comercializează pește verificați – VIDEO
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale, la nivel național, la 435 de operatori economici care comercializau pește și produse din pește, iar aceste verificări vor continua și în perioada următoare, transmite ANPC într-un comunicat de presă.

ÈŠn urma controlului desfășurat, din 435 de operatori economici controlați, s-au înregistrat abateri la 262 (60%) dintre aceștia.

De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 58 tone de pește, preparate și conserve din pește, din care 37% era comercializată în București și județul Ilfov. Din întreaga cantitate de 58 t, circa 18 t (31%), mai mult de jumătate fiind din Capitală, nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90% din peștele controlat era din import.

Ca urmare a deficiențelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităților constatate; oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 7,5 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 180.00 0 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită precum și aplicarea de 273 sancțiuni contravenționale dintre care 130 avertismente și 143 amenzi contravenționale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Principalele abateri constate au fost: pește cu data limita de consum depășită, prezența unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheață) mai mare decât cel declarant, acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), „arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor, conserve deformate, comercializare de pește cu ambalajul deteriorat, pește curățat necorespunzător, pește cu branhii înnegrite și porțiunea din zona burții neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de pește cu urme de oxidare, pește (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficiențe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de pește cu formă modificată) respectiv și carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informații incorecte privind calibrul.

Foto: Pixabay

Inchide