PSD ia în calcul un fost ministru al Energiei pentru șefia ANRE. Actualul președinte al autorității de reglementare mai are câteva săptămâni de mandat (Surse)

PSD ia în calcul un fost ministru al Energiei pentru șefia ANRE. Actualul președinte al autorității de reglementare mai are câteva săptămâni de mandat (Surse)
Răzvan Nicolescu / Sursa: Facebook
Publicat: 19/08/2022, 14:08
Actualizat: 25/10/2022, 16:57

Răzvan Nicolescu (44 de ani), fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, este prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE, susţin surse politice pentru News.ro. Numele lui Răzvan Niculescu este vehiculat pentru acestă funcție în contextul în care actualul preşedinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, ajunge la final de mandat în luna octombrie şi, în plus, nu mai este susţinut de liderul PSD Marcel Ciolacu. Informația a fost confirmată și de surse din PSD pentru Economedia, care spun că Răzvan Nicolescu este o variantă luată în calcul.

Răzvan Nicolescu este, din mai 2021, membru al Consiliului de conducere al EIT – Institutul European de Inovare și Tehnologie, fiind numit de Comisia Europeană. Din aprilie 2021, el a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Conform CV-ului oficial depus pe site-ul producătorului OMV Petrom, Răzvan-Eugen Nicolescu a absolvit Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Politehnica din București și a efectuat numeroase studii economice, fiind absolvent al programului MBA la Solvay Brussels School – Economie și Management, precum și al unui curs de guvernanță corporativă la Harvard Business School.

CV Răzvan Nicolescu

Specialist de notorietate în domeniul energetic, cu o experiență solidă atât în sectorul privat, cât și în cel public, el a fost Director Reglementare și Afaceri Publice în cadrul OMV Petrom S.A. între anii 2008-2014, Președinte și Vicepreședinte al consiliului de administrație al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) între anii 2010-2016, precum și Ministru delegat al Energiei în anul 2014, în Guvernul Ponta, fără a fi membru de partid.

El și-a anunțat demisia în decembrie 2014, așa cum a anunțat pe Facebook, după o discuție cu șeful Executivului. „Mi-a comunicat că își dorește un nou concept: lipirea, din nou, a departamentului de energie la ministerul economiei și numirea unui ministru politic. I-am mulțumit pentru că mi-a dat șansa să fac ceva pentru România în aceste 10 luni”, a scis el, adăugând că i-a transmis premierului că nu este interesat de nicio altă funcție publică în România.

Ulterior, între februarie 2015 – aprilie 2021, Răzvan-Eugen Nicolescu a fost Partener – lider al echipei de consultanță pentru sectorul Resurse Energetice și Sustenabilitate al Deloitte pentru Europa Centrală.

Conform CV-ului publicat de unul dintre cei patru giganți în domeniu serviciilor specializate, în calitate de ministru, Răzvan Nicolescu a marcat câteva reușite importante, printre care elaborarea unei analize privind revizuirea strategiei din sectorul energetic românesc 2015-2035, finalizarea unor proiecte strategice pentru sectorul energetic – cum ar fi modernizarea și creșterea capacității de depozitare de gaze naturale a Romgaz de la Urziceni și încheierea primei faze a interconectorului de gaz Iași-Ungheni – și redefinirea rolului Statului ca acționar în companiile energetice, prin creșterea transparenței și prin încurajarea managementului privat.

Totodată, susține sursa citată, a contribuit la cea mai mare listare de pe piața de capital românească de până acum- listarea cu succes a companiei Electrica.

Ce salariu încasează șeful ANRE

Actualul președinte al ANRE, Dumitru Chiriţă, a fost numit la şefia instituției în 2017, fiind susţinut la acea vreme de liderul social-democrat Liviu Dragnea şi Iulian Iancu. La începutul carierei, Chiriţă a fost electrician, apoi sindicalist, iar din 2000 până în 2017 a fost parlamentar PSD, arată Economedia.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist și a intrat în PSD.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

El a absolvit și Dreptul între timp, la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu), și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. Din CV-ul său de pe site-ul Camerei Deputaților lipsesc anii în care a urmat cursurile universitare.

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a încasat de la ANRE în 2021 suma de 710.564 lei (145.000 de euro), ceea ce înseamnă că a avut un venit lunar de 59.100 de lei (12.080 de euro), conform sursei citate.

Răzvan Niculescu a încasat anul trecut de la OMV Petrom (unde a devenit membri în 28 aprilie 2021) o remunerație totală de 17.491 de euro, din care compensația anuală fixă a fost de 13.491 euro, iar onorariul de ședință, 4.000 de euro, potrivit Raportului privind remunerarea aferent anului 2021 Omv Petrom S.A.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Frigul vine peste România. Unde va ploua și ce valori termice vor fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare