PwC: România, pe ultimul loc în UE la gradul de colectare a TVA

PwC: România, pe ultimul loc în UE la gradul de colectare a TVA
Publicat: 08/11/2013, 12:25
Actualizat: 06/02/2016, 10:22

România a avut, în perioada 2000-2011, cel mai mare decalaj la colectarea TVA față de potențial, de 42%, în timp ce media europeană a fost de 17%, la polul opus situându-se Suedia, cu un decalaj de numai 3%, ceea ce înseamnă că fiscul român colectează doar 58% din totalul potențial, conform PwC.

„Potrivit unui raport al Uniunii Europene din iulie 2013, decalajul de colectare în domeniul TVA la nivelul statelor membre în intervalul 2000-2011 este semnificativ, România situându-se la 42%, în timp ce media europeană este 17%. Acest lucru înseamnă că România colectează numai 58% din totalul potențialului TVA de colectat la bugetul statului. În practică, această lipsă de colectare se transformă în faptul că mulți contribuabili sunt vizitați de foarte multe echipe de inspecții fiscale tocmai pentru a recupera acest decalaj din perspectiva TVA și al colectării la bugetul statului”, a declarat joi Daniel Anghel, partener al firmei de consultanță și audit PwC pe taxe indirecte, la o conferință pe tema reorganizării ANAF.

Invitat la Gândul LIVE, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat miercuri că România pierde, anual, jumătate din veniturile pe care ar trebui să le încaseze din TVA.

El a arătat că se constată o creștere constantă a numărului solicitărilor de rambursare a TVA, a fenomenului de evaziune fiscală, dar și un grad redus de colectare a veniturilor la bugetul statului, aspecte care au condus la blocarea rambursărilor de TVA de către stat.

Situația privind rambursările de TVA a rămas similară cu cea din 2012, aproximativ 50% din totalul deconturilor de TVA depuse spre soluționare fiind întârziate.

Anghel spune că mediul de afaceri se confruntă în continuare cu o blocare a soluționării deconturilor de TVA pe o perioadă mult mai lungă, atât pentru persoanele rezidente, cât și pentru nerezidenți, unde situația este mult mai gravă.

Comisia Europeană a emis procedură de infrigement pentru neplata la termen a TVA de rambursat

Paradoxal, deși șapte din zece inspectori fiscali lucrează la rezolvarea cazurilor de rambursare de TVA, România a fost „avertizată” de Comisia Europeană, pe motiv că există întârzieri prea mari la rambursările de TVA, a atras atențiaDaniel Anghel.

„Circa 70% din inspectorii fiscali sunt dedicați rezolvării cazurilor de rambursare TVA. În această situație, paradoxal, Comisia Europeană a emis de curând un infrigement, un aviz motivat României pentru neplata la termen a TVA de rambursat”, a menționat partenerul PwC.

Consultanții fiscali se așteaptă la o creștere a numărului de controale fiscale, având în vedere deficitul de colectare TVA, dar speră într-o aplicare unitară și menținerea direcției generale a marilor contribuabili la nivel central, întrucât foarte mulți contribuabili beneficiază de control ulterior la rambursare.

„Trebuie să ținem seama că taxele și impozitele indirecte reprezintă cel mai important procent la bugetul statului din perspectiva colectării veniturilor fiscale, între 47% și 50%, de aceea vedem în toată Europa și nu numai o înclinare a balanței în favoarea taxelor indirecte comparativ cu cele directe”, a spus Anghel.

Potrivit datelor ANAF citate de reprezentantul PwC, gradul de conformare voluntară a contribuabililor a crescut cu 1% față de anul trecut.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...