Rabla Clasic și Rabla Plus debutează azi. Cât este prima de casare și principalele modificări ale programelor

Rabla Clasic și Rabla Plus debutează azi. Cât este prima de casare și principalele modificări ale programelor
Cele două programe guvernamentale pentru reînnoirea parcului auto au debutat pe 26 aprilie / Sursa foto: Ministerul Mediului
Publicat: 26/04/2021, 10:27
Actualizat: 26/04/2021, 10:54

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021 debutează luni, 26 aprilie. Prima de casare pentru beneficiarii Rabla Clasic a fost majorată de la 6.500 la 7.500 de lei în acest an.

Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” debutează luni, astfel că persoanele fizice pot merge, începând de la ora 10:00, la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). În același timp, persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la pentru accesarea celor două programe guvernamentale.

Numărul estimat al beneficiarilor

Ediția din 2021 a Programului Rabla Clasic, lansat în 2005, are un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020. Astfel, vor putea fi achiziționate peste 55.000 de autovehicule mai puțin poluante.

În ceea ce privește Programul Rabla Plus 2021, bugetul este cel mai mare de până acum, 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut. Astfel, potrivit Ministerului Mediului, prin „Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in

Potrivit datelor din raportul Guvernului de anul trecut, la un de mandat (4 noiembrie 2029 – 4 noiembrie 2020), prin programul Rabla Clasic, cu un buget pe 2020 de 405 milioane de lei, echivalentul a 60.000 de prime de casare, pentru persoanele juridice, au fost achiziționate 1.006 autovehicule, cu o valoare totală de 7,7 milioane de lei. La momentul lansării raportului, în program se înscriseseră și 38.933 de persoane fizice, fiind deja achiziționate 32.902 mașini noi și 116 motociclete.

Prin programul Rabla Plus, care a avut un buget inițial de 140 de milioane de lei, suplimentat cu 60 de milioane de lei, numărul total de autovehicule achiziționate (persoane fizice și persoane juridice) până la lansarea raportului era de 1.507, dintre care 1.217 pur electrice și 290 hibrid plug-in, în valoare de peste 60,5 milioane de lei.

Ecobonusurile pot fi cumulate

Potrivit Ministerului Mediului, Apellor și Pădurilor, Programul Rabla Clasic vine cu modificări substanțiale, în ceea ce privește prima de casare, aceasta fiind majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, dar apar și alte modificări, menite să îi sprijine pe cei care doresc să aplice.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, acestea fiind, de asemenea, majorate:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții și se ajunge astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Primele de casare pot fi transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice

O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat, a anunțat Ministerul Mediului.

De asemenea, a fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții. Interdicția este valabilă timp de un an.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

5.500 de lei pentru motociclete electrice

Prin Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, de 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Astfel, proprietarii care vor să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

În plus, s-a majorat și cuantumul finanțării pentru motociclete electrice, la 5.500 de lei. Cei care doresc să achiziționeze o motocicletă electrică și predau o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.

Potrivit Ministerului Mediului, valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte