Rabla pentru electrocasnice 2021. Se dau banii pentru televizoare, laptopuri și tablete. Câte fonduri sunt disponibile

Rabla pentru electrocasnice 2021. Se dau banii pentru televizoare, laptopuri și tablete. Câte fonduri sunt disponibile
Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 04/06/2021, 06:33
Actualizat: 04/06/2021, 06:33

Rabla pentru electrocasnice 2021. Românii care și-au făcut cont pe platforma programului Rabla pentru Electrocasnice din acest an pot să își descarce, de vineri, începând cu ora 10:00, voucherele pentru produsele dorite din categoria televizoare, laptopuri și tablete. Posibilitatea de selecția se încheie în 17 iunie, ora 23:59, sau la epuizarea bugetului. Bugetul alocat în această a doua etapă a programului este de 30 de milioane de lei, bani din care, potrivit estimărilor, se pot acorda aproximativ 70.000 de vouchere.

Rabla pentru electrocasnice 2021. A doua etapă a programului Rabla pentru electrocasnice 2021 debutează vineri, la ora 10:00, când cei înscriși în platformă își pot descărca voucherul sau voucherele pentru produsele dorite. Peste 155.000 de persoane și-au făcut cont pentru aceasă ediție a programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic

În schimbul unor produse mai vechi, în această etapă, statul acordă finanțarea de:

  • 400 de lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete

Potrivit ghidului de finanțare, valoarea voucherului nu poate fi mai mare de jumătate din prețul echipamentului. Un solicitant aprobat poate cumpăra mai multe electrocasnice noi, în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate pentru care primește vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Solicitanții trebuie să predea în schimbul voucherului pentru un echipament nou, un echipament uzat din aceeași categorie, dar pentru două dintre cele trei produse din etapa care debutează vineri sunt prevăzute excepții: pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi.

Rabla pentru electrocasnice 2021. Care este valabilitatea voucherelor

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care solicitantul trebuie să le utilizeze la un comerciant validat, fie în magazinele fizice, fie online.

În prima fază a programului, care a debutat în 21 mai, Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat 75.000 de vouchere, cu un buget de 30 de milioane de lei, pentru solicitanții care au vrut frigidere (32.556), mașini de spălat rufe (29.407) și mașini de spălat vase (13.037). Lista a fost publicată în 24 mai, după ce bugetul a fost epuizat în mai puțin de 24 de ore.

Etapa următoare începe în 18 iunie (ora 10:00), pentru cei care s-au înscris pentru a-și cumpăra aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. Bugetul alocat categoriei este de 15 milioane de lei.

În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează și devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni, dacă are loc în același an bugetar. În acest caz, după ce sumele neconsumate revin în buget se reia întreaga procedură de selecție pe etape, inclusiv etapa de înscriere în program/creare de cont. Intervalul între ultima etapă de selecție a unei sesiuni și etapa de înscriere pentru a doua sesiune de generare de vouchere este de maxim o lună, conform informării AFM.

Cum se generează și se folosesc voucherele

Potrivit Ghidului de utilizare a aplicației dedicate, voucherele sunt generate din meniul situat în partea din stânga sus al aplicației și vor fi activate de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Acest lucru o să fie evidențiat în fereastra de afișare a voucherelor, iar după activare, se pot utiliza.

Utilizatorul are obligația de a încărca copia scanată a cărții / buletinului de identitate și declarația pe proprie răspundere până la momentul utilizării voucherelor. Neîndeplinirea acestei condiții va rezulta în imposibilitatea utilizării acestora la momentul efectuării tranzacției, precizează AFM.

Voucherul se poate folosi în magazinele propriu-zise / fizice în două moduri: prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul beneficiarului persoană fizică, și citirea codului de bare de către comerciant (sau a codului de voucher efectiv); sau prin imprimarea voucherului și prezentarea acestuia în format fizic (pe hârtie) comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher. Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.

Voucherul se poate folosi în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului. Voucherele se pot utiliza o singură dată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?