Reacția ANPC după ce ministrul Irimescu a acuzat Autoritatea că nu-și face treaba. Câte controale a raportat pentru anul trecut

Publicat: 01/04/2016, 15:38

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) în urma celor 4.620 de controale la supermarketuri și hypermarketuri, desfășurate în 2015 s-au încheiat 1.607 procese verbale de constatare a contravenției. Asta în condițiile în care ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, că România este „o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”.

„ANPC a desfășurat 56 de controale tematice la nivel național, respectiv 30 de controale în domeniul produselor și serviciilor alimentare (54%), 26 de controale în domeniul produselor și servicii nealimentare (46%). Pe lânga aceste controale au fost efectuate și controalele la nivel local (regional sau/și județean), controale în cadrul comandamentelor de vară și iarnă, cercetarea reclamațiilor primite de la consumatori, precum și extinderea controalelor în urma abaterilor constatate. În cadrul acțiunilor tematice de control au fost verificați peste 41.788 operatori economici din care au fost sancționati 25.000 de operatori economici, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milionae lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei”, se arată în sursa citată.

Potrivit ANPC au avut loc 30 de acțiuni de control cu privire atât la conformitatea, modul de comercializare și etichetare a produselor alimentare, cât și cu privire la calitatea serviciilor de alimentație publică și colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte și produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao și ciocolată etc), iar la circa 8% dintre acestea s-a constatat neîncadrarea în prevederile legale în vigoare în ceea ce privește umiditate, conținutul de grăsimi și conținutul de sare, informează ANPC.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri într-un interviu acordat ZF că „România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. Aici este o piață în care importatorii se orientează și aduc produse la sfârșit de termen de valabilitate sau chiar depășit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face datotria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alții?”.

Producătorii locali spun că nu sunt surprinși de afirmațiile ministrului Agriculturii, însă reprezentanții marilor supermarketuri spun că nimeni nu și-ar asuma să pună pe rafturi astfel de produse fiindcă și-ar pierde imediat credibilitatea și clienții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani