Reacția Confederației Concordia după decizia CCR: „Acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice”

Reacția Confederației Concordia după decizia CCR: „Acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice”
Publicat: 18/10/2023, 18:02

Conducerea executivă a Confederației Patronale Concordia consideră că pachetul de măsuri fiscale, care, potrivit deciziei de miercuri a Curții Constituțională a României, respectă prevederile legii fundamentale, nu rezolvă cu totul problemele bugetare și face apel la dialog și transparență, implicit predictibilitate legislativă.

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis, după ce CCR a decis că pachetul pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului este constituțional, că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme.

„Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate”

„Deși constituțional conform decizie de astăzi a CCR, pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului la începutul lunii rămâne cu toate problemele pe care noi le-am semnalat. Așteptăm să vedem în ce măsura eficientizarea de cheltuieli și combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiș pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creșterea taxării în economia privată. Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă. Rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali”, a transmis Radu Burnete.

CPC este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din Românie, reunind 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.

„Sperăm într-un dialog constructiv de acum înainte cu coaliția de guvernare pentru că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme și este clar că acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice. Sentimentul pe care ni-l transmit multe companii este că se așteaptă la alte măsuri fiscale dacă Guvernul nu reușește să corecteze traiectoria cheltuielilor și să crească semnificativ veniturile din zonele gri și negre ale economiei. Vedem că economia încetinește, pe de altă parte există niște oportunități extraordinare pentru România în următorii ani de care nu vom putea profita decât dacă mediul public și privat lucrează cu adevărat împreună, prin dialog și transparență”, este mesajul directorului executiv al Confederației Patronale Concordia.

Executivul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului în ședința din 26 septembrie.

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Opoziţiei pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Astfel, acesta va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?