Reacția președintelui Klaus Iohannis față de proiectul de exploatare cu cianuri de la Certej. „Mii de români îmi cer sprijinul”

Reacția președintelui Klaus Iohannis față de proiectul de exploatare cu cianuri de la Certej. „Mii de români îmi cer sprijinul
Publicat: 27/11/2014, 20:16

Președintele Klaus Iohannis a promis că își va ține simpatizanții la curent cu analiza pe care colaboratorii săi o vor face în legătură cu desfășurarea proiectului minier Certej.

„Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condițiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (județul Hunedoara). Astăzi, colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetățeni. Vă voi ține la curent în legătură cu acest caz. România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituții și cetățeni!”, a scris Iohannis în postarea sa pe Facebook.

Aproape 7.300 de persoane au semnat, în trei zile, o petiție adresată președintelui ales, Klaus Iohannis, căruia i se cere sprijinul „pentru respectarea legii” în cazul proiectului minier de la Certej.

Gândul a scris că petiția „Certej=Roșia Montană. Cere-i lui Iohannis respectarea legii” a fost inițiată de o organizație de mediu la scurt trimp după ce președintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook, la sfârșitul săptămânii trecute, un mesaj în care reiterează ideea că nu va accepta ca proiectele de exploatare a resurselor naturale ale României să fie promovate „peste noapte” și fără o dezbatere publică, el menționând Roșia Montană și gazele de șist, fără a face referire și la Certej (Hunedoara).

„Nu voi accepta ca proiecte precum ‘Roșia Montană’ și ‘gazele de șist’ să fie promovate peste noapte și în condiții care pun în pericol oamenii și mediul”, se arată în fragmentul din „angajamentele președintelui Klaus Iohannis” care însoțește o postare de duminică de pe Facebook a președintelui Iohannis.

„Dată fiind netransparența autorităților și faptul că primarul (Petru Cîmpian, din Certeju de Sus n.n.) este membru PNL, am inițiat o petiție adresată lui Klaus Iohannis pentru respectarea legii la Certej. Așteptăm cu mare interes o reacție din partea președintelui Iohannis”, au precizat pentru gândul reprezentanții Mining Watch.

Organizațiile de mediu susțin că pentru șantierul de la Certej, în zona carierei Coranda, demarate recent de Deva Gold SA – companie în care canadienii de la Eldorado Gold dețin 80% – nu există autorizație de construire, astfel că lucrările sunt considerate ilegale. Pe acel loc se va afla iazul de decantare a sterilului rezultat din procesul de obținere a aurului, pe bază de cianuri.

43 de ani de la dezastrul de la Certej

Gândul a publicat recent un articol despre dezastrul de la Certej (Hunedoara), de la care pe 30 octombrie s-au împlinit 43 de ani. Prin ruperea digului de la barajul de steril al exploatării miniere Certej în numai câteva minute, cianura a ras de pe fața pâmântului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii