REACȚIE. Ministrul Muncii Violeta Alexandru, despre pensii: Trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament

REACȚIE. Ministrul Muncii Violeta Alexandru, despre pensii: Trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax foto
Publicat: 07/05/2020, 10:01
Actualizat: 07/05/2020, 10:02

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a susținut că intenția ministerului pe care îl conduce este să găsească „toate soluțiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce privește cuantumul pensiilor și criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite, mai exact pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității”.

„Noi rămânem la principiul pe care l-am apărat întotdeauna şi apreciem că nu există mai multe categorii de români, unii care au muncit toată viaţa şi la final au o pensie pe criteriul contributivităţii, dar cu siguranţă o pensie care le acoperă strictul necesar în ceea ce au nevoie, şi alţii pentru că s-au descurcat să-şi promoveze legi speciale beneficiază de un regim aparte”, a precizat ministrul în curul serii de miercuri, 6 mai, la B1 TV.

Intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament şi optica pe care o au parlamentarii în promovarea unor asemenea acte normative şi mi-e greu să răspund pentru o chestiune care priveşte un obiectiv politic al unui partid sau altul”, a mai explicat Violeta Alexandru.

„Pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii”

De asemenea, acesta a subliniat că pensiile trebuie acordate pe principiul contributivităţii.

„Eu vă spun ce cred eu că trebuie să se întâmple într-o lume normală: pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii. Atât cât ai muncit, atât cât ai reuşit să munceşti şi să duci contribuţii pentru pensia ta de-a lungul vieţii active trebuie să se regăsească într-o pensie decentă, iar societatea are datoria să facă mai mult pentru aceşti oameni.

Cei care s-au descurcat şi au pensii speciale reprezintă o categorie susţinută în plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus faţă de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivităţii şi care sunt acoperite din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră”, a mai adăugat aceasta.

Mărirea pensiilor cu 40%

Întrebată dacă în situaţia actuală se mai pot mări pensiile cu 40%, aşa cum este prevăzut în lege a se întâmpla la 1 septembrie, şeful de la Muncă a explicat că ministrul Finanţelor trebuie să prezinte mai întâi situaţia încasărilor la buget şi, „dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face”, a mai punctat ministrul Muncii.

„Sunt şi eu îngrijorată de evoluţia lucrurilor în economie”

„În ceea ce mă priveşte, sunt în echipa guvernamentală cea care susţine – şi nu am o opoziţie de partea cealaltă, ci toţi colegii mei sunt conştienţi – susţine necesitatea creşterii pensiilor. Premierul este direct interesat de acest subiect şi a făcut şi declaraţii publice pe temă. Rămâne ca ministrul Finanţelor, aşa cum s-a angajat, să prezinte această situaţie a încasărilor la buget, respectiv a situaţiei pe care o avem la finalul acestei pandemii şi, dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face.

Eu, personal, nu doresc să alimentez o stare de tensiune în populaţie, aruncând opinii, păreri, gânduri despre cum ar trebui să fie. Sunt şi eu îngrijorată de evoluţia lucrurilor în economie şi pun umărul prin măsuri concrete pe care le luăm la Ministerul Muncii pentru a sprijini revenirea în activitate a agenţilor economici, a celor care muncesc în această ţară şi care generează venituri la bugetul de stat.

Scopul nostru, şi eu mi-am asumat să muncesc pentru atingerea acestui obiectiv, este să ajutăm sectoarele din economie să revină în activitate. Cei care vor rămâne închişi vor fi doar cei din anumite categorii şi scopul nostru este ca această listă să fie cât mai scurtă, cu asigurarea măsurilor de protecţie care să-i sprijinim pe toţi cei care doresc să revină în activitate şi să ştiţi că nu sunt puţini…”, a adăugat Violeta Alexandru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi