RECOMANDĂRI. Prostul obicei care ne crește facturile la energie. Ce putem face pentru a scădea costurile în această perioadă

RECOMANDĂRI. Prostul obicei care ne crește facturile la energie. Ce putem face pentru a scădea costurile în această perioadă
Prostul obicei care ne crește facturile la energie. Ce putem face pentru a scădea costurile în această perioadă. Sursa foto: Pixabay
Publicat: 10/05/2020, 13:45

În condițiile restricțiilor impuse la nivel mondial de către autorități pentru limitarea numărului de infectări cu COVID-19, consumul de energie electrică în scopuri casnice a crescut simțitor. Însă acest lucru înseamnă și o creștere a facturilor la electricitate, iar specialiștii ne dau câteva sfaturi pentru a reduce consumul de energie electrică.

O cercetare a site-ului britanic Comparethemarket arată că, de la introducerea restricțiilor, utilizarea electrocasnicelor precum mașinile de spălat, cuptoarele electrice, televizoarele sau laptopurile, dar și utilizarea energiei pentru iluminat, au crescut simțitor, iar facturile au fost cu până la o treime mai mari față de o perioadă obișnuită, potrivit thisismoney.co.uk.

Dar chiar dacă o creștere a costurilor ne sperie, există modalități de a reduce consumul. Sarah Broomfield, expert în energie, explică faptul că există unele soluții pentru reducerea consumului și, implicit, a prețului pe care îl plătim pentru energia electrică.

„Deși vremea mai caldă înseamnă că vom cheltui mai puțin pentru încălzire, mai sunt și alte lucruri pe care le putem face pentru a păstra facturile la nivel scăzut”, spune ea.

Broomfield spune că bucătăria este un loc bun pentru a începe să economisim energie. Ea recomandă ca, atunci când facem ceai sau cafea, spre exemplu, să nu încălzim mai multă apă decât este nevoie pentru cantitatea de ceai sau cafea pe care o vom bea o singură dată.

O altă idee pentru reducerea cheltuielilor este oprirea cuptorului electric cu câteva minute înainte ca mâncarea să fie gata. Totodată, dacă utilizăm un aragaz electric, specialiștii ne recomandă să ne asigurăm că folosim capace de dimensiuni potrivite pentru oale și tigăi, pentru a evita pierderea de energie.

În restul casei, experții ne recomandă să ne obișnuim să închidem becurile atunci când nu avem nevoie de ele și să montăm becuri LED, care ne pot aduce economii importante.

O greșeală banală ne încarcă facturile la energie

O altă modalitate de a reduce consumul de energie este aceea de a ne asigura că aparatele electrice și electrocasnice nu stau în priză atunci când nu le folosim. Aceasta este o greșeală pe care o face mare parte a populației, însă aceste aparate consumă energie electrică dacă sunt în priză, chiar dacă nu sunt utilizate în acel moment.

„Unele electrocasnice trebuie să fie în priză tot timpul. Este cazul frigiderelor sau congelatoarelor. Altele trebuie să stea în standby, cum e cazul unei boxe smart. Dar multe electrocasnice sunt lăsate în priză chiar și atunci când nu trebuie. Acest consum este trecut cu vederea”, spune Steve Buckley, de la Loop.

Experții mai recomandă izolarea locuințelor, întrucât aproape jumătate din energia folosită pentru încălzire se poate pierde în locuințele care nu sunt izolate termic. Totodată, o formă ușoara de a economisi energia electrică este utilizarea mașinii de spălat la capacitate maximă și la temperaturi mai scăzute.

Totodată, pentru a economisi energie electrică, o idee bună este înlocuirea electrocasnicelor vechi, care consumă mult, cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Costurile pentru energia electrică pot fi reduse și dacă ne alegem un furnizor cu tarife mai avantajoase decât cel cu care avem contract în prezent. În România, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pune la dispoziția cetățenilor un comparator de prețuri, atât pentru gazele naturale, cât și pentru energia electrică. Acesta poate fi accesat AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom