Redresarea economiei Greciei face ca acțiunile elene să fie cele mai profitabile din lume

Redresarea economiei Greciei face ca acțiunile elene să fie cele mai profitabile din lume
Publicat: 31/10/2013, 20:27
Actualizat: 29/09/2018, 04:14

Acțiunile elene, care după declanșarea crizei au fost evitate de investitorii îngrijorați că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată și să iasă din zona euro, au devenit cele mai profitabile din lume, odată cu apropierea ieșirii din recesiune, relatează Bloomberg.

Din 5 iunie 2012, cu două săptămâni înainte ca operatorul indicelui mondial MSCI să anunțe că va reclasifica Grecia drept piață emergentă, indicele ASE al bursei din Atena a crescut cu 146%, limitând declinul de la nivelul record atins în 2007 la 79%.

Creșterea indicelui ASE a fost mai mare decât cea înregistrată de 94 de indici bursieri naționali la nivel global, din perioada respectivă, cu excepția Venezuelei.

Randamentul obligațiunilor Greciei pe termen de 10 ani a scăzut la 8,31%, de la un maxim de 33,7% atins în martie 2012.

Fondul de investiții Paulson și banca JPMorgan Chase au compărat acțiuni elene, pe fondul interesului exprimat de fonduri de investiții pe piețele emergente ca Renaissance Capital Holdings și Templeton Emerging Markets Group.

JP Morgan a vândut, în urmă cu trei ani, acțiuni elene din fondul European Small Cap Fund, din cauza creșterii deficitului bugetar al țării. După restructurarea datoriei publice a Greciei, JP Morgan a investit în titluri ale retailerului Jumbo și ale producătorului de bijuterii Folli Follie.

„Perspectiva țării s-a schimbat total”, a declarat Francesco Conte, care administrează pentru JP Morgan fonduri de circa 2,8 miliarde de dolari la Londra.

El consideră că în Grecia există oporturnități mari de investiții, companii conduse foarte bine, ale căror acțiuni costă foarte puțin.

„Grecia abia iese din criză. Pentru că baza costurilor a fost redusă atât de mult, avansul profiturilor va fi enorm, dacă PIB-ul va reveni la creștere”, a spus Conte.

Grecia a redus salariile și pensiile și a majorat taxele pentru a respecta termenii celor două programe de salvare convenite cu UE și FMI, iar recesiunea dă semne că se apropie de sfârșit.

Premierul Antonis Samaras vrea să reducă deficitul bugetar la 2,4% anul viitor, de la 9% în 2012 și un vârf de 15,7% în 2009. Guvernul a anticipat în această lună că PIB-ul va crește cu 0,6% anul viitor, acesta urmând să fie primul avans anual după 2007.

„Acum nouă luni, sentimentul global era: Nu vreau să ating nimic din Grecia, nici măcar iaurt. Acum investitorii nu mai vor să vadă altceva decât Grecia. Este o piață ciudată, în care se investește într-o economie dezvoltată, deși cu probleme, care are așteptări de creștere de tipul unei piețe emergente, și cu o monedă puternică”, a declarat Anthimos Thomopoulos, director general adjunct la Piraeus Bank în Atena.

Grecia era inclusă de către operatorul indicelui mondial MSCI în categoria piețelor dezvoltate din 2011, dar în luna iunie a anunțat că o va reclasifica în categoria piețelor emergente. Măsura va intra în vigoare pe 26 noiembrie, astfel că fondurile specializate în plasamente pe piețele emergente vor putea să investească în acțiuni elene.

Mark Mobius, președintele fondului Templeton, cu active de 53 de miliarde de dolari, a declarat că este interesat de titluri bancare și ale companiilor din retail, industria prelucrătoare și cea a modei.

„În pofida problemelor Greciei, vedem încă oportunități pe termen lung. Există percepția că Grecia își revine și, cu continuarea reformelor, creșterea s-ar putea îmbunătăți semnificativ”, a spus Mobius.

Scepticii susțin însă că creșterea cotațiilor acțiunilor companiilor elene include deja îmbunătățirea condițiilor economice.

Totodată, disputele politice din Grecia ar putea afecta redresarea, iar datora publică va atinge în acest an 176% din PIB, conform estimărilor.

Recesiunea din ultimii șase ani a distrus aproape un sfert din PIB-ul Greciei, iar rata șomajului a urcat la un nivel recors de 27,6%.

După ce Coca-Cola HBC și-a trasferat listarea principală a titlurilor de la Atena la Londra, piața bursieră elenă are o capitalizare de 83 de miliarde de dolari, sub cea de 107 miliarde de dolari a Kuwaitului și cea de 145 de miliarde de dolari a emiratului Qatar.

Paulson, cunoscut pentru câștigul de 15 miliarde de dolari adus investitorilor săi în 2007, cu pariuri împotriva creditelor ipotecare subprime, înainte de prăbușirea pieței imobiliare americane, a cumpărat acțiuni Alpha Bank în trimestrul al treilea, în cadrul recapitalizării băncii elene. El a cumpărat și garanții pentru achiziția a 7,41 acțiuni pentru fiecare acțiune comună deținută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata