Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative industrial din România

Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative industrial din România
Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative din punct de vedere industrial și singurele din România care nu se plasează pe ultima treaptă la nivelul Uniunii Europeane, cea cu grad modest-scăzut de inovare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Publicat: 06/11/2012, 16:47
Actualizat: 28/09/2018, 13:18

Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative din punct de vedere industrial și singurele din România care nu se plasează pe ultima treaptă la nivelul Uniunii Europeane, cea cu grad modest-scăzut de inovare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Raportul Regional Innovation Scoreboard 2012 clasifică regiunile din Europa în patru categorii de performanță.

Astfel, prima categorie, a liderilor în inovare, include 41 de regiuni, în timp ce 51 de regiuni fac parte din grupul țărilor care țin pasul cu liderii, 39 de regiuni sunt inovoatori moderați, iar 52 inovatori modești. Cele patru mari categorii de clasificare a regiunilor sunt împărțite fiecare în subcategoriile ridicat, mediu și scăzut.

„București-Ilfov, din categoria inovare moderată, este mult mai inovativă decât oricare altă regiune din România”, potrivit raportului.

București-Ilfov se situează în subcategoria medie a grupului de inovatori moderați, în timp ce Sud-Est se află în ultima categorie, inovare modestă, dar în subcategoria medie. Toate celelalte regiuni din România, Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud, Vest și Sud Vest Oltenia se află la cel mai scăzut nivel, în ultima subcategorie a grupului de inovatori modești.

Regiunile în care se află capitalele sunt de obicei lideri la nivel național în aproape toate țările europene, cu excepția unora din categoria liderilor, potrivit raportului.

Cele mai multe regiuni cu grad moderat și modest de inovare sunt în Europa de Est și Sud, se arată în raport. Cele mai multe regiuni din categoria de inovare moderată se află în Cehia, Italia, Portugalia și Spania, iar cele mai multe cu nivel modest în Bulgaria, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Spania.

În Bulgaria, toate regiunile fac parte din ultima categorie, a inovării modeste.

Comisia folosește mai mulți indicatori pentru a determina nivelul de inovare industrială dintr-o regiune, precum studiile universitare, cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale statului și companiilor, cheltuielile pentru inovare altele decât pentru cercetare-dezvoltare, inovarea internă a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), colaborarea între IMM-urile inovatoare, patentele înregistrate la nivel european, inovația tehnologică, inovația netehnologică (marketing sau organizare), nivelul de angajare în producția high tech și serviciile cu nivel înalt de specializare, precum și vânzarea de produse noi pentru piață și firme.

Regiunea București-Ilfov este lider la șase din cele 12 criterii., iar la colaborare între IMM-urile inovatoare împarte prima poziție cu regiunile Nord-Est și Centru. Regiunea Sud-Est este lider la 4 din criteriie folosite, respectiv cheltuielile pentru inovare altele decât pentru cercetare-dezvoltare, inovația tehnologică (produse și procese), inovația internă a IMM-urilor și vânzarea de produse noi pentru piață și firme. Regiunea Nord-Est se află pe prima poziție în România la inovație în privința marketingului și organizării.

Cele mai inovative regiuni din Europa se află în Suedia, Danemarca, Germania și Finlanda, potrivit raportului. În Germania, 12 din 16 regiuni fac parte din categoria liderilor.

Regiunea Nord-est este formată din județele Bacău, Botoșani, Iași,Neamț, Suceava și Vaslui; Sud-Est din Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea; Sud din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman; Sud-Vest din Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea; Vest din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș; Nord-Vest din Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj; regiunea Centru din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase