Repatrierea AURULUI BNR, de bun simț! Adrian NĂSTASE: De ce nu?

Repatrierea AURULUI BNR, de bun simț! Adrian NĂSTASE: De ce nu?
Publicat: 03/03/2019, 13:37

„Când am citit inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea și a lui Șerban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”. În definitiv, România nu mai este în situația de la sfârșitul anilor ”90. În plus, Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluții recente ne arată că, în anumite situații, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioadă comunistă, era la modă sechestrarea unor nave românești pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului. E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul razbuiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie”, a scris Adrian Năstase, duminică, pe blogul personal.

Fostul premier a adăugat că este posibil ca inițativa social-democraților să fi fost lansată pentru a schimba agenda publică, în contextul candidaturii Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, însă proiectul este unul „bun simț”.

„Unii spun că această inițiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condițiile în care, la Parlamentul European, obiecțiile referitoare la numirea, că procuror-șef european, a Laurei Codruța Kovesi nu avuseseră succes. Posibil… Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simț. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat că aurul de la Moscova să fie «repatriat» la Londra, ci la București! P.S. Poate că primăvară va reduce încrâncenarea și ne va aduce mai multă înțelepciune…”, a conchis Năstase.

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgență, un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Ulterior, social-democrații au motivat proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea, spunând că țări precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveția, toate își repatriază rezerva de aur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase