Anca Olteanu
23.11.2017
Financiar

Replică tăioasă a lui Chirițoiu după ce Daea l-a făcut „păun printre găini”. Pilda cu hoți pe care i-o amintește ministrului Agriculturii

Replică tăioasă a lui Chirițoiu după ce Daea l-a făcut „păun printre găini”. Pilda cu hoți pe care i-o amintește ministrului Agriculturii
Detalii pe Gândul

„Abordările pot fi diferite pentru că avem instrumente legale diferite și e foarte bine să ne completăm unii pe alții. E bine ca instituțiile statului să colaboreze. E bine ca colaborarea să se realizeze discret, prin întâlniri directe între noi și nu să fie mediate de presă. Cel puțin noi, Consiliul Concurenței, prin specificul activității noastre, care înseamnă identificarea și sancționarea unor înțelegeri ilegale. Pentru asta, noi avem nevoie de o anumită discreție. Niciodată nu o să îi prinzi pe hoți dacă faci prea multă gălăgie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat de comparația cu un „păun printre găini”, Chirițoiu a răspuns: „Sunt un funcționar cenușiu al statului român. (…) Fiecare om are stilul lui”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în urma declarațiilor acestuia despre scumpirea prețului ouălor, afirmând că acesta nu poate fi „păun printre găini, să-și păstreze aripile și noi să fim în fiecare zi perpeliți”.

„O creștere de 50% la anumite produse, cum vedem la ouă, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului comercial și deprecierii cursului. Aceste elemente există, ele generează o creștere moderată a prețului, cea de 3%, octombrie 2017 față de 2016. Creșterea mare, cum e la ouă, nu are legătură cu aceste variabile. La produsele alimentare, creșterea de 3% e explicată de evoluțiile macroeconomice și nu ne ingrijorează din punct de vedere concurențial. La ouă, unt și alte produse vedem creșteri mult mai mari. Avem începută o analiză, nu e finalizată”, a răspuns joi Chirițoiu.

Acesta a mai spus că au fost contacte între experții Consiliului și ministerul Agriculturii, urmând să mai existe o întâlnire în scurt timp.

„Dacă vorbim de sancționarea cuiva care a încălcat legea și trebuie să aplicăm sancțiuni, o investigație durează, în medie, doi ani. De pe o zi pe alta nu se poate face așa ceva. Durează să strângi date și există drepturi procedurale ale părților, companiile au dreptul la apărare, trebuie să cunoască dosarul pentru care vrei să îi sancționezi”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Tags:
Inchide