Rezervele BNR au scăzut cu 2,1 miliarde de euro, după plata datoriei la FMI și răscumpărarea de obligațiuni

Rezervele BNR au scăzut cu 2,1 miliarde de euro, după plata datoriei la FMI și răscumpărarea de obligațiuni
Publicat: 02/12/2013, 14:33
Actualizat: 17/02/2016, 06:44

Rezervele Băncii Naționale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, după rambursări de capital și dobânzi către FMI și plata unei emisiunii de obligațiuni în euro a Ministerului de Finanțe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.

La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde euro.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 857 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele.

Totodată, s-au consemnat ieșiri de 3 miliarde euro, „reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital și dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional (pentru care Banca Națională a României a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanțelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum și rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice scadentă pe data de 29 noiembrie 2013, în sumă de 1,37 miliarde euro, capital și dobândă”, se arată într-un comunicat al BNR.

Analiștii ING preconizau ca rezervele valutare ale BNR să atingă 32,5 miliarde euro la sfarșitul lui noiembrie, cu mult sub nivelul aproape record de 34,6 miliarde din urmă cu o lună.

„Estimarea noastră presupune lipsa intervențiilor valutare, în vreme ce scăderea rezervelor ar fi cauzată în mare masură de plățile cunoscute în contul datoriei externe, în valoare de 2,5 miliarde euro”, arată un raport ING Bank trasmis luni dimineață.

Titlurile scadente pe 29 noiembrie au avut o maturitate de trei ani și un randament de 4,8% pe an.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,05 miliarde euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2013 au fost de 35,46 miliarde euro, față de 37,81 miliarde euro la 31 octombrie 2013.

Plățile scadente în luna decembrie 2013 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 479 milioane euro.