• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

România își plătește datoriile CU BANI DE LA UE. Ministrul de Finanțe recunoaște, dar susține că NU E NIMIC ILEGAL

România își plătește datoriile CU BANI DE LA UE. Ministrul de Finanțe recunoaște, dar susține că NU E NIMIC ILEGAL
România plătește din fonduri europene creditele la BEI și BERD. Ministrul Finanțelor Publice recunoaște operațiunile. Vezi de ce se oferă Teodorovici să dea lecții de economie cârcotașilor.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Orlando Teodorovici recunoaște într-un mesaj pe Facebook că Guvernul PSD-ALDE plătește datoria externă din fonduri europene, dar nu afirmă că nu este nimic ilegal, iar cei care îi acuză nu cunosc mecanismele economice.

„Lupta politică nu mai are nicio legătură cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia că înțeleg peste noapte ițele finanțelor sau ale economiei. Este, deopotrivă, amuzant și aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale !) și nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni, mai degrabă ignoranți, ca să nu spun rău intenționați, drept minciuni sau bombe,” scrie Eugen Teodorovici, pe Facebook.

Arătându-și disponibilitatea de a explica situația celor care nu o înțeleg – dar, evident, fără să o facă – ministrul de Finanțe susține că toate aceste măsuri au fost luate în deplină conformitate cu regulamentele europene.

„Sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicații!,” continuă Teodorovici. „Observ că pseudo-specialiști sau așa ziși politicieni, pentru că despre economiști adevărați nu poate fi vorba în acest context… fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanțării proiectelor de investiții prin achitarea datoriei externe a țării din fonduri europene. Repet: sunt oricând dispus să ofer explicații suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmații publice, că nu au capacitatea de a înțelege nici mecanismele legate de finanțarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe.”

Eugen Teodorovici răspunde prin mesajul său acuzațiilor aduse de liberalul Florin Cîțu pe aceeași rețea de socializare, un de s-au mutat acum toate dezbaterile politice.

„Bombă: Datoria externă plătită din fonduri europene și nu din creșterea economică trâmbițată de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătură cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului român a fost plătită exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoții ăștia, au luat bani din fonduri europene și au plătit împrumuturile la BEI și BERD. Nu încercați să înțelegeți pentru că nicio țara membră nu a mai făcut asta până acum. Să fie clar pentru toată lumea. De dimineață până seară, înjură UE, în timp ce, pe șest, se milogesc de oficialii UE să le dea bani gratis să poată să-și plătească datoriile,” a scris Florin Cîțu, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

„Acest ministru minte pe toată lumea. Îi minte pe cetățenii acestei țări, dar și pe cei de la Comisia Europeană, de la care cerșește bani să-și acopere găurile la buget,” revine Cîțu, tot pe Facebook, după replica lui Toedorovici și adaugă încă un exemplu:

„Atunci când așa zisul ministru al Finanțelor vă contrazice sau spune că nu aveți dreptate, aduceți-i aminte acest lucru:

– Pe 16 octombrie 2018, semna și trimitea un document oficial către Comisia Europeană și Consiliul UE, în care prezenta măsurile luate de guvernul României pentru a reduce deficitul structural – neaplicarea legii salarizării.

– Pe 20 octombrie 2018, patru zile mai târziu, încerca din greu să convingă o Românie întreagă că guvernul nu a luat o astfel de decizie (chiar si cu documentul semnat de el pe masă). Ăsta da, tupeu de… „

Vineri, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu – menționat ironic și în mesajul lui Teodorovici – se plângea că nu înțelege de ce a fost acuzată că ar fi „vândută intereselor străine„, în condițiile în care a făcut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care România le avea de plătit către BEI și BERD.

„Jignirile pornite ca la un semnal la adresa mea și mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condițiile în care toți știu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcționarilor din România care lucrează pe fonduri europene, văzând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp și pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte,” scria Corina Crețu, pe pagina sa de Facebook.

 

×
Inchide