România, pe locul 3 în topul țărilor cu cea mai mare creștere a numărul de persoane angajate. Care sunt cele mai căutate meserii în UE

România, pe locul 3 în topul țărilor cu cea mai mare creștere a numărul de persoane angajate. Care sunt cele mai căutate meserii în UE
Publicat: 28/05/2012, 13:24
Actualizat: 28/05/2012, 13:24

Ospătari, barmani, vânzători, personal în domeniul serviciilor din sistemul sanitar, muncitori în producție, lucrători în transport și depozitare, ingineri sau bucătari sunt meseriile din Uniunea Europeană unde au fost angajate cele mai multe persoane în trimestrul al treilea din 2011, reiese din cel mai recent raport „European Vacancy Monitor”, realizat de Comisia Europeană.

În România în top 10 al celor mai căutate meserii se află bucătarii, lucrătorii în transport și depozitare, muncitorii necalificați, specialiștii în domeniul procesării în industria alimentară, chelnerii și barmanii, dar și vânzătorii, învățătorii și inginerii (cu excepția electrotehnologiei).

De exemplu în Austria numărul de angajați pe post de chelneri și barmani a crescut cu 55% în trimestrul al treilea din 2011 față de trimestrul al doilea din 2011, în timp ce numărul persoanelor care au fost angajate ca funcționari a urcat cu 59%.

În Germania, în trimestrul al treilea din 2011 numărul de muncitori în producție s-a majorat cu 33% față de trimestrul anterior, în timp ce în Danemarca numărul personalului angajat pentru curățenie în domeniul hotelier și al birourilor a urcat cu 82%, până la 10.400 de persoane.

România, pe locul al treilea în ce privește numărul persoanelor angajate

Raportul relevă că numărul celor care și-au găsit un loc de muncă în UE, per ansamblu, a scăzut ușor, cu 1%, în cel de-al treilea trimestru din 2011, comparativ cu același trimestru din 2010.

În 13 țări, numărul de angajări a crescut în al treilea trimestru din 2011, față de același trimestru din anul anterior, România înregistrând a treia cea mai mare creștere după Olanda și Portugalia.

De menționat că în România în 2011 Codul muncii a fost modificat substanțial, între principalele schimbări numărându-se și majorarea sancțiunilor aplicate angajatorilor pentru munca la negru. Astfel, amenzile pentru cei care folosesc munca la negru au fost triplate, iar în cazul în care sunt folosiți mai mult de 5 angajați fără forme legale, angajatorul riscă pedeapsa penală.

Evoluția numărului persoanelor angajate în trimestrul al treilea 2011, față de aceeași perioadă din 2010:

Sursa: European Vacancy Monitor

În Grecia, cea mai mare căutare au avut-o bucătarii, șoferii de autobuze și camioane, dar și personalul calificat în domeniul serviciilor medicale, însă cifrele sunt prea mici pentru a fi prezentate, reiese din analiza menționată.

Top 5 al locurilor de muncă vacante din UE

În ce privește top 5 al locurilor de muncă vacante în cel de-al treilea trimestru din 2011, la nivelul UE 13 pe primul loc se află vânzătorii (peste 85.300 locuri de muncă disponibile), lucrătorii în domeniul ambalării (circa 67.000 de locuri de muncă vacante), chelneri și barmani (36.900 de locuri de muncă vacante), agenți de vânzare (34.780), lucrători în magazine (34.747).

În total, 258.766 de locuri de muncă vacante în UE 13 existau în trimestrul al treilea din 2011, față de trimestrul al doilea din 2011, se arată în raportul Comisiei Europene.

În România, în topul locurilor vacante se numără lucrătorii în domeniul ambalării, vânzărilor, muncitori în construcții, șoferi de camioane și tiruri. În total existau 37.000 de locuri de muncă vacante în România în trimestrul al treilea din 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata