Românii din Spania, loviți de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. „În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în țară”

Românii din Spania, loviți de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în țară
Publicat: 16/07/2012, 13:32
Actualizat: 17/11/2012, 20:46

Spania a anunțat, săptămâna trecută, un plan de măsuri de o austeritate catalogată drept „draconică” de către presa internațională.

Guvernul de la Madrid vizează reducerea deficitului bugetar cu circa 65 de miliarde de euro până în 2015 prin majorarea TVA de la 18% la 21%, reformarea administrației publice și renunțarea la o serie de avantaje fiscale, măsuri care îi afectează direct și pe cei aproape un milion de români care figurează oficial în statisticile spaniole.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. În prezent, peste 900.000 de persoane s-au stabilit sau lucrează în statul peninsular, potrivit datelor Ambasadei României la Madrid, însă mulți dintre ei au început să întâmpine dificultăți financiare și și-ar dori să revină în țară, în special pentru că locurile de muncă devin din ce în ce mai dificil de găsit. Dacă în rândul spaniolilor, rata șomajului a depășit 20%, aproape jumătate dintre românii din Spania nu au în prezent un loc de muncă fiscalizat.

„Orice măsură luată de Spania i-a afectat în mod egal și pe românii care lucrează aici. În acest moment, șomajul în rândul românilor este mai mare de 45%. Este adevărat însă că o parte dintre cei care am crede noi că sunt în șomaj, lucrează de fapt la negru”, a declarat pentru gândul Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Țecu a mai adăugat că deși tot mai mulți români se gândesc să plece din Spania, foarte puțini văd România drept o alternativă atractivă. „În acest moment, în jur de 50% dintre români ar dori să se întoarcă în România din cauza situației disperate în care se află Spania. Fiecare săptămână, fiecare zi, face însă ca România să fie din ce în ce mai departe de aspirațiile românilor de aici. Preferă să rămână într-o țară străină și să lucreze la negru în cazul în care nu mai au un loc de muncă legal și să câștige pe lună doar cât înseamnă chiria și mâncarea”, ne-a mărturisit președintele FADERE.

Măsurile de austeritate pun în pericol redresarea economică a Spaniei

Măsurile de austeritate anunțate de premierul Marioano Rajoy vor încetini redresarea economică a statului, avertizează investitorii, însă planul reprezintă totodată angajamentul cerut de Bruxelles în schimbul sprijinului financiar menit să salveze băncile spaniole, scrie The Wall Street Journal.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au decis luni să transfere până la sfârșitul lunii fonduri în valoare de 30 de miliarde de euro băncilor spaniole, bani ce urmează a fi folosiți pentru recapitalizarea sistemului bancar, puternic afectat de evoluțiile negative de pe piața imobiliară. În total, instituțiile financiare din Spania urmează să primească ajutoare în valoare de 100 de miliarde de euro.

Investitorii se tem însă că statul s-ar putea vedea nevoit să apeleze în scurt timp la un acord de sprijin financiar pentru a se finanța pe viitor.

Costurile de împrumut ale Spaniei, respectiv dobânzile cerute pentru obligațiunile licitate de statul spaniol, au atins la începutul săptămânii trecute pragul nesustenabil de 7%. Alte state care s-au confruntat cu aceste costuri de împrumut generate de neîncrederea piețelor financiare au fost nevoite să apeleze la sprijin extern pentru că nu-și mai puteau finanța deficitul sau rostogoli datoriile ieșind pe piețe.

Economia Spaniei este prognozată să se contracte cu 1,7% anul acesta, însă miniștrii de Finanțe din zona euro au decis să relaxeze ținta de deficit bugetar la 6,3% din PIB în 2012, în loc de 5,3%. În ceea ce privește creșterea economică, premierul Rajoy a precizat că datele oficiale sugerează o stagnare pentru anul în curs și o ușoară ameliorare pentru anul viitor, respectiv o creștere de 0,2% din PIB.

Impactul măsurilor de austeritate

Costurile unei familii din Spania vor crește, în medie, cu 415 euro pe an ca urmare a deciziei de majorare a TVA, reiese dintr-un calcul făcut de o organizație spaniolă pentru drepturile consumatorilor pe baza datelor institutului spaniol de statistică, scrie Bloomberg.

„Majorarea va duce la scăderea cheltuielilor gospodăriilor, și-așa afectate de actuala criză”, susține OCU.

Spania practică TVA diferențiată. Astfel, pentru unele produse și servicii taxa pe valoare adăugată se va majora de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menținută la 4%, a anunțat premierul spaniol.

Reforma din administrație, care presupune printre altele reducerea numărului de consilieri, ar urma să genereze economii de 3,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Măsurile de austeritate mai prevăd tăierea celui de-al treisprezecelea salariu, primit de Crăciun de funcționarii publici, reducerea ajutorului de șomaj și renunțarea la o deducere fiscală acordată celor care decid să cumpere o locuință. Alte măsuri prevăd diminuarea numărului de companii publice și scăderea cu 30% a numărului de consilieri locali, a mai anunțat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron