Românii pot cumpăra și în iunie titluri de stat în programul Tezaur. Care sunt dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor

Românii pot cumpăra și în iunie titluri de stat în programul Tezaur. Care sunt dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor / Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice
Publicat: 07/06/2021, 15:42

Ministerul Finanțelor anunță continuarea programului Tezaur, promovat drept instrument de economisire pentru populați, prin lansarea a trei noi emisiuni de titluri de stat în iunie Fondurile atrase sunt folosite pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Ministerul Finanțelor emite, începând de luni, 7 iunie 2021, trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, a transmis instituția, luni, printr-un comunicat de presă. Emisiunile din iunie au maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65%.

Alexandru Nazare: „Reprezintă o modalitate de economisire avantajoasă pentru populație”

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Potrivit Ministerului Finanțelor, dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

În plus, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

„Titlurile de stat emise în cadrul programului Tezaur reprezintă, în continuare, o modalitate de economisire avantajoasă pentru populație. De aceea, încurajez toate persoanele fizice care dispun de lichidități să beneficieze de avantajele acestui program și să subscrie pentru titlurile Tezaur prin intermediul unităților Trezoreriei Statului sau ale Poștei Române”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 7 – 28 iunie 2021 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 7 – 24 iunie 2021 pentru mediul rural și 7 – 25 iunie 2021 pentru mediul urban, prin Compania Națională Poșta Română.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, se arată în cumunicatul instituției.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe: www.mfinante.gov.ro (secțiunea Datorie publică) , www.posta-romana.ro.

Câți bani a atras Ministerul Finanțelor de la populație anul trecut

Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024, în anul 2020, prin titluri de stat dedicate populației s-au atrad 6,5 miliarde lei, în cadrul celor două programe de titluri de stat destinate populației TEZAUR (titluri de stat emise prin unități ale Trezoreriei Statului și oficii poștale ale Companiei Naționale „Poșta Română” S.A.) și FIDELIS (titluri de stat emise prin intermediul sistemului bancar).

În prima emisiune Tezaur din 2020, lansată de Ministerul Finanțelor în iulie, aproape 17.000 de români au investit peste 700 de milioane de lei. Emisiunile au avut apoi o frecvență lunară, iar prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanțelor a avut peste 21.400 de investitori care au investit peste 955 de milioane de lei.

Potrivit documentului citat, în anul 2020, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 148.9 miliarde lei , volumul total al împrumuturilor care au fost atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 9,79% din PIB, conform datelor publicate de MF privind execuția preliminată a deficitului bugetului general consolidat la 31 decembrie 2020 (aproximativ 101,9 mld. lei), și de un nivel al datoriei de refinanțat în 2020 în valoare de cca 47,1 miliarde lei.

Conform previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, deficitul bugetar al României este prognozat să scadă în 2021 la -8% din PIB, de la -9,2% în 2020, urmat de o nouă scădere în 2022, la -7,1%.

Pe de altă parte, Comisia prognozează creșterea datoriei publice brute la 49,7% din PIB în 2021, față de 47,3% în 2020, și la 52,7% în 2022.

Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul excesiv  până în 2024.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă