S-au scumpit din nou carburanții. Benzina a depășit pragul de 7 lei pe litru în toate stațiile din București. Cu cât s-a majorat un plin, în doar câteva ore

S-au scumpit din nou carburanții. Benzina a depășit pragul de 7 lei pe litru în toate stațiile din București. Cu cât s-a majorat un plin, în doar câteva ore
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 04/11/2022, 18:19
Actualizat: 05/11/2022, 11:56

Benzina standard costă, vineri, peste 7 lei pe litru la toate stațiile de alimentare cu carburanți din Capitală, iar motorina a sărit de 9 lei în trei din cele șase lanțuri de benzinării, conform datelor incluse vineri după-amiază în Monitorul Prețurilor, platformă gestionată de Consiliul Concurenței.

Prețurile la benzină și motorină din București au crescut față de cele de la prima oră, când deja depășiseră pragul de 7 lei, arată Monitorul Prețurilor. La motorină, vineri s-a înregistrat o majorare după o stagnare de două săptămâni.

Vineri după amiaza, șoferii care aveau nevoie să alimenteze în stațiile din Capitală, trebuia să plătească, în ordinea ascendentă a prețurilor, pe lanțuri de benzinării:

  • Benzină standard
  • LUKOIL România – 7,51 – 7,55 lei/litru
  • Petrom – 7,55 – 7,61 lei/litru
  • Socar – 7,64 lei/litru
  • Rompetrol – 7,65 – 7,7 lei/litru
  • MOL România – 7, 66 – 7,7 lei/litru
  • OMV – 7,66 – 7,7 lei/litru

Motorină standard

  • LUKOIL România – 8,91 – 8,94 lei/litru
  • Petrom – 8,96 – 8,97 lei/litru
  • Socar – 8,99 lei/litru
  • Rompetrol – 9 – 9,05 lei/litru
  • MOL România – 9,01 – 9,05 lei/litru
  • OMV – 9,02 – 9,05 lei/litru

La prima oră, prețurile erau mai mici, dar în creștere, după ce toate marile companii distribuitoare de carburanți le majoraseră în ultimele 24 de ore, potrivit Profit.ro. Liderul OMV Petrom majorase cu 4 bani/litru atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, în timp ce Lukoil crescuse doar prețul benzinei cu 2 bani/litru, iar MOL și Rompetrol, cu 8, respectiv 8 bani pe litru. Sursa citată arată că aceasta a fost prima scumpire a motorinei în ultimele două săptămâni, timp în care prețul benzinei a crescut chiar cu un leu.

La prima oră, prețul benzinei standard la pompă era cuprins între 7 și 7,20 lei/litru, iar la motorină standard, între 8,41 și 8,55 de lei/litru, conform sursei citate.

Astfel, la un plin pentru o mașină cu capacitate de 60 de litri, un șofer plătea cu 30 de lei mai mult dacă alimenta după amiaza și nu dimineața.

Benzină

  • Dimineață = 420 – 432 de lei
  • După amiază = 450,6 – 462 de lei

Motorină

  • Dimineață = 504,6 – 513 de lei
  • După amiază = 534,6 – 543 de lei

Evoluția scumpirilor

Prețurile fuseseră domolite în lunile iulie-septembrie, după ce statul a decis acordarea unei reduceri, de 50 de bani pe litrul de carburant la pompă, carburanții ieftinindu-se cu 1,3 lei/litru (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/litru (sau 23%).

Vineri după-amiază, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, ajungea la aproape 9,8 dolari pe baril, cu și 3,5% mai mult decât în ziua precedentă după ce, de dimineața, se tranzacționa la o cotație de aproape 9,5 dolari/baril, în creștere cu 2% față de nivelul de închidere din ziua anterioară.

Sunt 140 de milioane de europeni care depind de mașini pe motorină, dar prețurile ridicate ale motorinei afectează economia în general, generând inflație, deoarece este combustibilul preferat al industriei și al agricultorilor.

Prețurile carburanților au crescut puternic la începutul verii, mai ales față de minimele înregistrate ca urmare a pandemiei, deoarece relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 a stimulat cererea, iar rafinăriile s-au luptat să țină pasul.

După invazia Ucrainei de către Moscova, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, un important exportator de energie și cel mai mare furnizor de motorină în Europa, au agravat situația.

De altfel, analiștii așteaptă ca, probabil, majorările de preț să continue în apropierea zilei de 5 decembrie, când intră în vigoare noile sancțiuni europene, respectiv embargoul impus de UE importului de țiței din Rusia.

Diferența dintre motorină și benzină a ajuns astfel vineri la 1,35 – 1,4 de lei. Acest ecart dintre prețuri a început să devină vizibilă în martie, dar dacă în perioada martie-aprilie oscila în jur de 0,7-0,8 RON/litru, în 20 octombrie, diferența tindea să fie dublă.

„Semne de întrebare persistă în privința modului de reaprovizionare, având în vedere stocurile reduse și sancțiunile care vor intra în vigoare pentru petrolul și produsele petroliere venind dinspre Rusia spre Europa. Pe de altă parte, o anumită răcire a activității economice poate tempera cererea. Pentru moment, diferența de preț dintre motorină și benzină are, în estimarea noastră, șanse de a se menține, cu un risc oscilații, inclusiv de episoade de creștere în următoarele 2-3 luni”, estima, acum două săptămâni, Claudiu Cazacu, consultant pe strategie la casa de brokeraj pe burse internaționale XTB România, a explicat, pentru Gândul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar