Salarii pentru șefii unei companii de stat de până la 323.000 euro brut/an

Salarii pentru șefii unei companii de stat de până la 323.000 euro brut/an
Publicat: 04/09/2013, 19:25
Actualizat: 28/07/2014, 19:08

Directorul general al Transelectrica și ceilalți trei membri ai Directoratului ar putea primi o remunerație anuală brută de până la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare, iar cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizație brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro).

Remunerațiile vor avea o componentă fixă și două componente variabile.
Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial și una anual, în funcție de atingerea unor indicatori de performanță. Cele două indemnizații variabile nu pot depăși de două ori suma fixă, potrivit propunerii

Comitetului de nominalizare și remunerare, care urmează să fie discutată de acționarii Transelectrica într-o AGA programată pentru finele lunii septembrie.

Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma să plece de la 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.
Potrivit unor decizii AGA de la finele lunii mai, remunerațiile brute lunare pentru Directorat sunt cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) și 38.000 de lei (8.800 euro), iar Consiliul de Supraveghere de 7.000 lei (1.600 euro).

Remunerațiile sunt provizorii, până la AGA de la finele lunii septembrie, și au fost stabilite la o zi după ce premierul Ponta a anunțat plafonarea salariilor în companiile de stat.
Potrivit propunerilor Comitetului de nominalizare și remunerare, pe lângă indemnizația fixă membrii Directoratului ar urma să încaseze două indemnizații brute variabile de maxim 1,1 milioane lei (259.000 de euro) anual. Jumătate din această sumă, respectiv 576.000 de lei (129.000 de euro), va fi plătită în tranșe trimestriale, iar cealaltă jumătate va fi achitată o singură dată pe an.

La finalul mandatului, fiecare membru al Directoratului va mai primi o sumă calculată în raport cu perioada în care a ocupat funcția.
Astfel, pentru un mandat de patru ani, directorii vor încasa fiecare până la 2,3 milioane lei (516.000 de euro), sumă rezultată din înmulțirea numărului de ani de mandat cu de două ori cel mult indemnizația anuală brută fixă, de 288.000 de lei.

Cuantumul remunerațiilor variabile va fi stabilit în funcție de anumite obiective și criterii de performanță (printre care EBITDA, creșterea productivității, realizarea planului de investiții) menționate într-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2014 – 2017.

În prezent, Directoratul companiei este format din Ștefan-Doru Bucătaru, președinte, și trei membri – Constantin Văduva, Ioan Diaconu și Adrian Constantin Rusu.
Membrii Cosiliului de Supraveghere (CS) ar urma primească o sumă fixă de maxim 48.000 lei (aproape 11.000 de euro) brut/an de persoană, echivalentul a 4.000 de lei (900 de euro) fiecare.

La fel ca directorii, membrii Consiliului de Supraveghere vor beneficia și de remunerații variabile calculate în funcție de mai multe criterii, cele mai importante fiind cele amintite în cazul Directoratului. Incluzând cele două indemnizații variabile pe an, de maxim câte 96.000 de lei brut, membrii CS ar urma să aibă o remunerație anuală brută de până la 240.000 de lei (54.000 de euro).
Și membrii Consiliului vor încasa o remunerație la final de mandat, care poate fi de maximum 384.000 de lei (86.000 de euro).

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din șapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrișor Artopolescu (fost manager la Microsoft România și fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor), Dănuț Sandu (președinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susținut de Fondul Proprietatea) și Carmen Georgeta Neagu.

Transelectrica este operatorul sistemului național de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanțelor Publice 58,69% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acțiuni, iar SIF Oltenia deține 7,11%.

Acțiunile Transelectrica au încheiat ședința bursieră de miercuri în scădere cu 0,52%, la 13,29 lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a companiei este de 974,2 milioane lei (218,4 milioane euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică