Scăderea vânzărilor Apple, un pericol pentru o rețea de furnizori de 30 miliarde dolari

Scăderea vânzărilor Apple, un pericol pentru o rețea de furnizori de 30 miliarde dolari
Publicat: 18/04/2013, 20:23
Actualizat: 17/02/2016, 00:13

Scăderea vânzărilor Apple poate pune în pericol o rețea de furnizori cu comenzi trimestriale de 30 de miliarde de dolari, care au beneficiat o lungă perioadă de timp de cererea pentru aparate iPhone și iPad, transmite Bloomberg.

Furnizorul de cipuri Cirrus Logic, care livrează Apple 91% din producția sa, a anunțat în această săptămână o creștere a stocurilor care sugerează scăderea vânzărilor de iPhone-uri și a anticipat venituri sub așteptările analiștilor, pentru primul trimestru.

Hon Hai Precision Industry, principalul furnizor al Apple, a raportat în această lună cel mai amplu declin al veniturilor din ultimii 13 ani, ceea ce sugerează vânzări mai mici de smartphone-uri, tablete și computere.

Creșterea veniturilor Apple la 156,5 miliarde de dolari în 2012, de la 24,6 miliarde de dolari în 2007, când a debutat iPhone, susține un ecosistem de cel puțin 247 de furnizori la nivel mondial. Aceștia au atras din partea Apple comenzi de 30,1 miliarde de dolari, în ultimul trimestru pentru care au fost raportate date, potrivit Bloomberg.

În consecință, mulți dintre acești furnizori sunt vulnerabili, după ce au constituit stocuri anticipând continuarea creșterii cererii, a declarat Michael Hasler, profesor la University of Texas, în Austin.

„Este fața negativă a poveștii de succes a furnizorilor Apple. Norocul lor depinde de Apple. Până recent nu a fost un lucru rău”, a spus Hasler.

După anunțul Cirrus, acțiunile Apple au scăzut miercuri sub 400 de dolari pe unitate, pentru prima oară din decembrie 2011. La ora transmiterii știrii, titlurile Apple sunt în declin cu 1,7%, la circa 394,9 dolari pe unitate.

Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piață de la începutul anului, acțiunile companiei coborând sub 400 de dolari pentru prima dată din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind frânarea vânzărilor companiei pe o piață tot mai aglomerată, care se apropie cu pași repezi de saturație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase