Secretarul Trezoreriei este preocupat de problemele pieței IMOBILIARE din SUA și anunță acțiuni pentru atenuarea impactului

Secretarul Trezoreriei este preocupat de problemele pieței IMOBILIARE din SUA și anunță acțiuni pentru atenuarea impactului
Publicat: 07/02/2024, 07:30

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a exprimat preocupări, în Congres, privind situația sectorului imobiliar din Statele Unite, însă a oferit asigurări că autoritățile de reglementare depun eforturi pentru a mobiliza rezervele necesare în materie de lichidități și instrumentele specifice protejării sistemului financiar.

”Sunt într-adevăr preocupată de sectorul imobiliar comercial, am discutat despre aceste probleme și vom prezenta un raport. (…) Și oficialii care supraveghează sistemul bancar s-au concentrat pe sectorul imobiliar comercial și colaborează strâns pentru a identifica modalități de gestionare a problemelor și de colaborare cu creditorii care se confruntă cu probleme, în anumite cazuri existând eforturi pentru a asigura că rezervele de garantare a pierderilor asociate creditelor sunt suplimentate pentru a acoperi pierderile”, a declarat Janet Yellen în cursul audierilor în Camera Reprezentanților.

Secretarul american al Trezoreriei a atras atenția că o combinație de factori ”generează presiuni asupra deținătorilor de proprietăți imobiliare”, enumerând, conform grupului media Bloomberg, dobânzile mari, rata mare a imobilelor de birouri neocupate, în contextul modificării modului de lucru ca efect al pandemiei, și problema creditelor imobiliare care ajung la termen anul acesta.

”Sunt preocupată. Cred că situația poate fi gestionată, deși anumite instituții sunt supuse presiunilor din cauza acestei probleme”, a subliniat Janet Yellen.

Costurile de creditare sunt în creștere în contextul politicii monetare stricte aplicate de Rezerva Federală (Fed) pentru stabilizarea inflației. Mai multe companii active pe piața imobiliară din SUA, printre care se numără grupul multinațional canadian Brookfield Corporation și fondul Pacific Investment Management Co., au intrat în insolvență.

Firmele care gestionează clădiri de birouri depun eforturi pentru menținerea activităților, afectate de costurile mari de creditare, de concedieri și de faptul că mulți angajați lucrează în continuare de acasă, aplicând modelul din pandemie.

După audierile în Comisia pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanților, Janet Yellen le va răspunde și membrilor Comisiei Bancare din Senat, înainte de prezentarea raportului Consiliului pentru Stabilitate Financiară.

Problemele creditorilor sectorului imobiliar generează preocupări privind stabilitatea financiară

În ultimele săptămâni, mai multe bănci din Statele Unite, Asia și Europa au raportat pierderi semnificative, generând preocupări privind vulnerabilitățile sectorului imobiliar comercial american.

Grupul bancar regional New York Community Bancorp (NYCB) a raportat săptămâna trecută pierderi de 185 de milioane de dolari asociate unor credite imobiliare și a plasat garanții de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi alte potențiale pierderi. La rândul său, compania japoneză Aozora Bank și firma germană de investiții Deutsche Bank au emis avertismente legate de riscurile expunerilor pe piața imobiliară din SUA.

Pierderile asociate expunerilor pe piețele imobiliare ”reamintesc de normalizarea aflată în curs în acest sector”, potrivit unui raport elaborat de specialiștii grupului Bank of America și citat de cotidianul Financial Times.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea să le ofere subvenții fermierilor și RENUNȚĂ la inițiativa pesticidelor /Ursula von der Leyen: E necesar ”un model sustenabil”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică