Sfatul șefului ASF pentru cei care cumpără o poliță RCA

Sfatul șefului ASF pentru cei care cumpără o poliță RCA
Publicat: 23/09/2014, 19:32
Actualizat: 06/02/2016, 13:00

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, a punctat că aceia care încheie polițe RCA folosite în beneficiul unui terț trebuie să acorde aceeași atenție calității produsului ca și cum l-ar achiziționa pentru sine.

„Când cumperi un RCA, nu te interesează dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA care acoperă despăgubirea, care oferă servicii de calitate. Trebuie să te uiți la aceste lucruri, pentru că tendința RCA este să cumpere produsul cel mai ieftin și greșeala pe care o fac asiguratorii este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienții lor că un produs ieftin este și un produs prost, așa cum știm în sfera de consum”, a declarat marți președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

El a punctat că aceia care încheie polițe RCA folosite în beneficiul unui terț trebuie să acorde aceeași atenție calității produsului ca și cum l-ar achiziționa pentru sine.

„Eu cred că are legătură și cu nivelul cultural, de educație și de datorie cetățenească. Trebuie să acordăm aceeași atenție, aceeași grijă când cumpărăm un produs pentru un terț ca și cum l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-ți cumperi o haină, te uiți să fie o haină de calitate, să nu fie murdară”, a spus Negrițoiu.
Șeful ASF consideră că sistemul de asigurări este dezechilibrat, situație care nu poate continua, costurile cu despăgubirile fiind mari, iar primele nu acoperă riscurile și costurile despăgubirilor, astfel încât sunt necesare mai multe venituri pentru acoperirea despăgubirilor, la care toți participanții trebuie să contribuie.

„Încercăm să echilibrăm piața, care înseamnă evident creșterea primei, dar și înseamnă și scăderea costurilor – costurile de intermediere, de promovare, de a organiza conferințe, de lobby – și aunci vom avea în curând finalizat acest set de norme care încearcă să echilibreze piața și să fie fair, dar în primul rând trebuie să protejeze pe termen mediu și lung consumatorul, care este de fapt terțul, aici nu este neapărat cel care cumpără, ci cel care beneficiază de RCA”, a punctat Negrițoiu.

El a explicat că prețul polițelor și al primei îl stabilesc asigurătorii, prin calcule actuariale în funcție de risc, care trebuie să acopere riscul de accidente și daunele. La nivel agregat însă daunele nu sunt acoperite prin primele pe care companiile de asigurări le încasează.
„Pe noi (ASF – n.r.) ne interesează să fie acoperite daunele pentru posesorii de polițe și ele trebuie să fie acoperite la timp, este treaba asigurătorilor. Noi o să le impunem niște indicatori agregați ca ei să-și facă o socoteală individuală pe polițe, costuri și încasări, astfel încât să acopere daunele. Le-am sugerat să scadă costurile, comisioanele, cât să scadă iar nu putem să le spunem. Sunt anumite produse la care ne uităm în piețele din afară, sunt anumite produse care suntem convinși că pot fi distribuite cu costuri mai mici, dar nu putem să mergem individual să le spunem cu cât să scadă”, a adăugat șeful ASF.

Negrițoiu a arătat că-și propune ca piața să ajungă la un echilibru anul viitor, înainte de 1 ianuarie 2016, când piața se va schimba fundamental prin introducerea normelor Solvency II, care reprezintă un alt sistem de monitorizare a riscurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete