Simulare Gândul: Câți bani ar pierde lunar un angajat din IT sau din industrie dacă s-ar elimina cota unică

Publicat: 18/11/2014, 16:07

gândul vă propune un scenariu, cu scop demonstrativ, pentru a vedea ce ar însemna pentru salariații din România înlocuirea cotei unice de impozitare a veniturilor cu o cotă progresivă. Din simulare reiese că angajații din industria extractivă sau cei din IT ar putea pierde peste 1.000 de lei din venitul lor lunar, dacă ar fi încadrați la cea mai înaltă treaptă a cotei progresive, fiind, în medie, cel mai bine plătiți salariați din România.

Mediafax a prezentat săptămâna trecută, în exclusivitate, un document guvernamental din care reiese că Executivul intenționează să elimine, începând cu 2016, cota unică. Aceasta ar urma să fie înlocuită de o cotă progresivă de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%. În document nu sunt precizate pragurile de venit pentru care se vor aplica aceste trei niveluri diferite de impozitare.

Premierul Victor Ponta a negat această intenție și a declarat, luni, că nu va fi schimbată cota unică de impozitare: „E util sau inutil, cum doriți, să vă precizez că s-a terminat campania electorală și binențeles nu schimbăm nici cota unică, nici nu mărim taxe”.

Cu toate acestea, introducerea unei cote progresive de impozitare figurează atât în programul de guvernare al actualului executiv, cât și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016. În documentul public, disponibil pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, sunt propuse praguri mult mai mici, cel mai mare fiind de 16%, actual nivel al cotei unice, cele inferioare, pentru persoane cu venituri mai mici, fiind de 8% și 12%.

Cât ar pierde un angajat român ca urmare a introducerii cotei progresive

gândul a realizat o simulare în care am pornit de la premisa că persoanele cu venituri brute de până la 2.000 de lei pe lună vor fi impozitate cu 15%, cei cu venituri între 2.000 și 4.000 de lei vor contribui la stat cu 25%, iar cei cu venituri de peste 4.000 de lei vor plăti impozite de 35%.

Angajații care, potrivit scenariului descris, s-ar încadra la treapta de impozitare de 25% ar urma să plătească la stat sume suplimentare cuprinse între 196 de lei și 323 de lei.

Cel mai prost plătiți angajați din România, în simularea aleasă cei cu venituri brute de sub 2.000 de lei pe lună, s-ar bucura de venituri suplimentare de cel mult 20 de lei ca urmare a introducerii cotei progresive.

Din acest scenariu reiese că persoanele cel mai bine plătite la nivel de ramură economică, respectiv angajații din industria extractivă, ar urma să achite un impozit mediu pe venit de 1.874,6 lei, cu 1.017,6 lei mai mult decât în prezent. Pe locul doi în topul celor mai dezavantajați salariați se află cei din domeniul IT, unde impozitul ar urma să crească, în medie, cu 1.007,7 lei, la 1.856,4.

Pe locul trei se află bancherii și persoanele care se ocupă de asigurări. Ei sunt urmați de angajații din telecomunicații și de cei din energie.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Cota unică a fost introdusă în ianuarie 2005, fiind pricipala temă de campanie a alianței DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Ea a fost propusă inițial de ministrul de Finanțe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD.

Înainte de introducerea cotei unice, în România exista un sistem de impozitare progresiv cu cinci praguri, cel mai mic fiind de 18% pentru venituri anuale de până la 28.800.000 de lei vechi, echivalentul a 2.880 de lei noi, adică 240 de lei pe lună.

În 2004, spre exemplu, salariul mediu brut era de circa 800 de lei. Prin urmare, acesta se încadra în treapta din mijloc. Cei care câștigau 800 de lei datorau, lunar, un impozit pe venit de 121,4 lei, plus 28% din 220 (800-580), adică 183 de lei.

Grilele de impozitare pentru salariile aferente anului 2004.

Veniturile lunare impozabile din 2004

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bombă totală în televiziune! Este demisia momentului. Renunță la emisiune după 12 ani
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021