SONDAJ: Câți români au economii puse de-o parte în cazul în care vor rămâne fără loc de muncă în contextul coronacrizei și câți au avut parte de micșorări de salariu în această perioadă

SONDAJ: Câți români au economii puse de-o parte în cazul în care vor rămâne fără loc de muncă în contextul coronacrizei și câți au avut parte de micșorări de salariu în această perioadă
Publicat: 13/04/2020, 15:52
Actualizat: 13/04/2020, 15:53

Efectele crizei coronavirusului asupra economiei încep să se vadă din ce în ce mai proeminent. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs un sfert dintre angajații români și-au pierdut locul de muncă, sau au fost trimiși în șomaj tehnic.

În contextul posibilității de a rămâne fără loc de muncă, mai bine de 36% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

Conform sondajului realizat de platforma de recrutare în perioada 1-8 aprilie, pe un eșantion de 922 de persoane, coronacriza a afectat deja un procent semnificativ din angajații români.

16% dintre angajați au salariul tăiat

Unul din zece respondenți nu mai are loc de muncă pe fondul coronacrizei,  aproximativ 15% dintre angajații care au răspuns la sondaj au fost trimiși în șomaj tehnic, iar 16% au avut parte de micșorări de salariu.

Totuși, pentru 32% dintre angajați situația profesională a rămas neschimbată, iar în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de Covid-19, peste 90% dintre angajați sunt de părere că este greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă.

Oamenii se tem că nu-și vor mai găsi loc de muncă

O treime dintre angajații care au participat la sondaj sunt îngrijorați în ceea ce privește perspectivele lor profesionale și, indiferent de situația actuală, se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare, iar aproape 35% dintre ei se așteaptă să aibă dificultăți în a-și găsi un nou loc de muncă dacă și-ar pierde serviciul actual.

28% dintre angajați se tem că vor avea salariul mai mic în următoarea perioadă, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiți să se reprofileze

Doar aproximativ 15% dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an.

Un sfert din respondenți lucrează de acasă

Dintre cei care și-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleași condiții ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă și tot atâția spun că lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Situația nu este la fel pentru toată lumea, pentru că în cazul a 14% dintre angajații intervievați activitatea companiei s-a restrâns semnificativ și lucrează mult mai puțin în această perioadă, comparativ cu perioada normală de acum aprpximativ 2 luni.

36% nu au economii

Situația economiilor este iarăși o problemă delicată. Sunt angajați care au din ce trăi pentru câteva luni dacă rămân fără loc de muncă și nici nu se mai pot angaja, dar există și angajați care nu au pus nimic de o parte pentru zile negre.

Mai bine de 36% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

8% dintre respondenți au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniștiți cel mult un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani